Părinții pot cere libere plătite până pe 12 iunie 2020? Surpriza care li se pregătește

Redacția IMPACT 29.04.2020, 18:07
Părinții pot cere libere plătite până pe 12 iunie 2020? Surpriza care li se pregătește

Pe fondul faptului că școlile și grădinițele vor rămâne închise până în luna septembrie a acestui an, din cauza epidemiei de COVID-19, parlamentarii pregătesc un nou proiect de lege menit să-i sprijine pe părinți.

Proiect legislativ care ar putea veni în ajutorul părinților, în timpul pandemiei

Un proiect recent propus pentru adoptare la Camera Deputaților, care deja a trecut de Senat, prevede ca un părinte să poată solicita angajatorului zile libere plătite pentru a avea grijă de copii. Noutatea acestui proiect este că părinții care au nevoie de zile libere acordate de compania la care lucrează să poată fi solicitate și pe timpul vacanței de vară, adică după 12 iunie 2020, scrie avocatnet.ro.

Proiect legislativ care ar putea veni în ajutorul părinților, în timpul pandemiei. Foto: Inquam Photos/George Calin
Proiect legislativ care ar putea veni în ajutorul părinților, în timpul pandemiei. Foto: Inquam Photos/George Calin

Potrivit normelor actuale, impuse prin Legea 19/2020, părinții pot cere zile libere plătite pe perioada stării de urgență.

„Prevederile alin. (1) se aplică părinților care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

a) au copii cu vârsta de până la 12 ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ sau au copii cu dizabilități cu vârstă de până la 18 ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ;

b) locul de muncă ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca.

Prin părinte, în sensul prezentei legi, se înțelege:

a) părintele firesc, potrivit Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

b) adoptatorul;

c) persoana care are copilul/copiii în încredințare în vederea adopției;

d) persoana care are în plasament copilul sau în tutelă;

e) persoana desemnată conform art. 104 alin. (2) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

f) părintele sau reprezentantul legal al persoanei adulte cu handicap înscrisă într-o unitate de învățământ”, se arată în actuala Lege 19/2020.

Noua inițiativă legislativă ar urma să prelungească acest termen, indiferent dacă starea de urgență va fi sau nu prelungită.

„Prin excepție, în anul 2020, prevederile alin. (1) și (1^1) se aplică și pe perioada imediat următoare încetării stării de urgență, până la încheierea anului școlar”, se arată în proiectul propus.

Important de precizat este însă faptul că proiectul va fi aplicat doar în maniera în care ar urma să fie adoptat de președintele Klaus Iohannis și, ulterior, publicat în Monitorul Oficial.

 

Urmăriți Impact.ro și pe