UPDATE S-a găsit țapul ispășitor la CNAS: premierul Dăncilă cere demiterea purtătorului de cuvânt după declarația cinică

Alexandru Ioanid 18.07.2019, 16:43
UPDATE S-a găsit țapul ispășitor la CNAS: premierul Dăncilă cere demiterea purtătorului de cuvânt după declarația cinică

Premierul Viorica Dăncilă a cerut demiterea purtătorului de cuvânt de la CNAS, după declarația potrivit căreia „oamenii mor oricum”. Dincolo de afirmația extrem de cinică și nepotrivită pentru un funcționar al statului, problemele tehnice au rămas tot nerezolvate. Sistemul informatic e picat deja de 18 zile. Și acolo nu s-a găsit niciun vinovat.

ACTUALIZARE: Șeful CNAS, Răzvan Vulcănescu, a avut o primă reacție. A spus că nu va demisiona pentru că nu se consideră vinovat de faptul că sistemul informatic pentru cardurile de sănătate nu funcționează.

Nu iau în calcul să demisionez”, a spus acesta. Cât despre declarația nefericită a purtătorului de cuvânt, șeful CNAS a catalogat-o drept „absolut regretabilă” și a subliniat că acesta „va suporta toate consecințele”. Vulcănescu susține că va avea o discuție cu acesta. 


Sistemul informatic al CNAS este nefuncțional de aproape trei săptămâni. Practic, platforma care ar trebui să gestioneze cardurile naționale de sănătate e la pământ, iar medicii și pacienții susțin că situația este disperată.

De 18 zile, nimeni nu pare să miște un deget pentru a debloca situația. Toate operațiunile medicale se fac în modul offline.

În tot acest context, a venit declarația extrem de cinică și nepotrivită a purtătorului de cuvânt al CNAS, Daniel Osmanovici, fost jurnalist Antena 1. El a spus că „oamenii mor oricum-  şi cu şi fără sistem”. Iar toată atenția s-a mutat asupra acestei declarații, lăsând în planul 2 problemele tehnice.

Se poate spune că declarația a reprezentat chiar o supapă pentru oficiali care, imediat, și-au îndreptat atenția asupra acestuia.  Purtătorul de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a devenit țap ispășitor în toată această situație, premierul cerând demiterea acestuia.

Problemele de la CNAS persistă, purtătorul de cuvânt pleacă

Daniel Osmanovici, purtătorul de cuvânt al CNAS
Daniel Osmanovici, purtătorul de cuvânt al CNAS

Întrebată de ce platforma informatică a CNAS e picată de aproape trei săptămâni, premierul Viorica Dăncilă a mutat rapid discuția în altă parte. A cerut demisia purtătorului de cuvânt și a șefului instituției.

”Se fac eforturi pentru remedierea acestor defecțiuni, dar dacă ați adus în discuție problema, am văzut declarațiile purtătorului de cuvânt de la Casa Asigurărilor de Sănătate, ceea ce arată că nu are ce căuta în această funcție. De aceea solicit ministrului Sănătății demiterea purtătorului de cuvânt și a directorului CNAS. Nu vom accepta niciodată ca un funcționar public, un om care deține o anumită funcție să aibă astfel de cuvinte pentru cetățeni”
Viorica Dăncilă, premierul României

Reacția premierului Dăncilă vine după declarația făcută de Daniel Osmanovici, purtător de cuvânt al CNAS.  El a spus, în fața unui reporter, că „oamenii mor oricum – şi cu şi fără sistem”. Ulterior, după ce a fost pus la zid, a încercat să-și nuanțeze declarația.

„Am greșit. Mi s-a părut atât de revoltătoare speculația jurnalistului că din cauza blocajului temporar al platformei online ar putea muri oameni, încât am reacționat într-un mod total nepotrivit și lipsit de empatie. Pentru cine are răbdarea să asculte declarația mea va înțelege mai bine”, a scris acesta pe Facebook.

Cine conduce CNAS

Ministerul Sănătății, confruntat cu problemele tehnice de la CNAS, ridica din umeri și susținea că nu se face responsabil de ce se întâmplă acolo. CNAS gestionează și administrează sistemul, așa că acolo trebuie puse întrebările, susținea ministrul Sorina Pintea.

Noul șef al CNAS este Răzvan Teohari Vulcănescu, numit în această funcție chiar luna trecută, după ce Adriana Cotel a fost demisă.

Vulcănescu a mai fost șef al CNAS în perioadele septembrie 2017 – noiembrie 2017 și ianuarie 2018 – ianuarie 2019. De fiecare dată când au fost probleme tehnice, s-a dat vina pe mentenanța sistemului.

Dar e posibil ca totul să se fi făcut greșit de la început. În 2012, HP România și Novensys Corporation au câștigat licitația pentru a furniza CNAS soluţia IT destinată introducerii cardului electronic de asigurări de sănătate. Contractul uriaș s-a ridicat la 25 de milioane de euro. 

Pe fir au intrat chiar și procurorii. Trei foști președinți ai CNAS- Lucian Duță, Vasile Ciurchea și Irinel Popescu- sunt cercetați sau judecați pentru fapte de corupție săvârșite în legătură cu procesul de informatizare a sistemului gestionat de CNAS.

Poate că vinovații vor fi descoperiți. La un moment dat.

Urmăriți Impact.ro și pe