S-a decis când începe vaccinarea profesorilor în România. Cum se va face programarea

Cristian Cojocaru, Badea Violeta 23.02.2021, 16:47
S-a decis când începe vaccinarea profesorilor în România. Cum se va face programarea

Valeriu Gheorghiță, coorodonatorul campaniei naționale de vaccinare a decis când va începe vaccinarea profesorilor din România. Astfel, urmează ca în București și alte 23 de județe, centrele speciale să primească cu prioritate cadrele didactice în scopul imunizării.

Va începe vaccinarea profesorilor

Valeriu Gheorghiță a anunțat că vaccinarea angajaților din învățământ urmează a începe miercuri, atât în Capitală cât și în alte 23 de județe. În conferința de presă, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a afirmat că începând cu joi, vaccinarea va începe în alte 14 județe, iar pe 26 februarie și 1 martie, în 2 județe respectiv în ultimele rămase.

Imunizarea va avea loc în centre separate care sunt special amenajate. Serul folosit va fi de la compania AstraZeneca pentru persoanele care au până în 55 de ani inclusiv. Pentru profesorii care au peste această vârstă, se va folosi serul de la Pfizer, iar circuitul de vaccinare va fi separat față de cel normal.

Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, vaccinarea cadrelor didactice urmează a întâlni finalitatea în data de 10 martie, pentru prima doză de vaccin. Estimativ, urmează ca 60.000 de persoane să fie imunizate cu serul de la AstraZeneca sau Pfizer, în funcție de vârstă.

”Toată perioada de vaccinare care va fi destinată pentru acest proces specific adresat personalului din învăţământ durează până în 10 martie pentru administrarea primei doze. Estimăm un număr de aproximativ 60.000 de persoane care vor fi vaccinate în cadrul acestui proces. Reamintesc faptul că deja peste 42.000 de persoane au fost vaccinate din rândul personalului didactic şi aproximativ 128.000 de persoane sunt deja programate”, a declarat Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiță a menționat că programarea la vaccin a profesorilor va decurge altfel decât cea normală
Valeriu Gheorghiță a menționat că programarea la vaccin a profesorilor va decurge altfel decât cea normală

Programarea se va face diferit

Din punct de vedere al programării, Valeriu Gheorghiță a explicat că aceasta va fi diferită față de cea normală, care se face prin intermediul platformei online. Astfel, unitățile de învățământ urmează a-și centraliza lista cu persoanele care doresc a se imuniza în această perioadă. Mai departe, datele vor fi centralizate la nivelul inspectoratelor școlare.

“Programarea se va face după o altă modalitate şi nu se efectuează programarea în platforma informatică, practic unităţile de învăţământ centralizează lista cu personalul propriu care doreşte să fie vaccinat în această perioadă, aceste liste sunt centralizate la nivelul inspectoratelor şcolare judeţene şi sunt transmise către direcţiile de sănătate publică.

Direcţiile de sănătate publică, în funcţie de capacitatea cabinetelor de vaccinare şi de perioada pe care am propus-o pentru derularea activităţii de vaccinare efectuează programarea persoanelor respective, iar beneficiarii vor fi anunţaţi prin grija inspectoratelor şcolare şi a conducătorilor unităţilor de învăţământ. Procesul de vaccinare ar trebui să dureze între 7-10 zile pentru fiecare judeţ, în funcţie de momentul la care debutează activitatea de vaccinare”, a explicat Gheorghiţă.

Urmăriți Impact.ro și pe