Totul despre programarea la vaccinare în faza 3. Absolut toate detaliile pe care trebuie să le știi

Totul despre programarea la vaccinare în faza 3. Absolut toate detaliile pe care trebuie să le știi

După primele două etape de vaccinare împotriva coronavirusului, românii așteaptă etapa 3 de vaccinare, care va începe în curând, potrivit specialiștilor. Această etapă include populația generală, iar aici vorbim de persoanele care nu sunt în grupele de risc. Înainte de toate, ei se vor putea înscrie pe platforma electronică de programare. Iată totul despre programarea la vaccinare în faza 3. Detaliile pe care trebuie să le știi, în cazul în care te pregătești pentru faza a treia de vaccinare.

Totul despre programarea la vaccinare în faza 3

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știți este că cei care se vor înscrie pentru vaccin în etapa a 3-a nu au nevoie de semnătură electronică

De asemenea, cetățenii care nu sunt în grupele de risc, vor putea să se înscrie pe platforma electronică de programare. Ei nu trebuie să fie condiționați de deținerea unei semnături electronice, după cum a precizat Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).

Mai mult, cei care vor să se vaccineze în faza 3 își pot crea un cont în platformă.

Trebuie să știți că opțiunea de programare  va fi activă ulterior, după parcurgerea primelor două etape de vaccinare. Un lucru la fel de important este acela că, atât înscrierea pe platformă cât și vaccinarea sunt gratuite, pentru toți cetățenii.

În funcție de schema de vaccinare aleasă se va stabili și timpul de execuție. Această schema poate cuprinde una sau două doze.

Faza 3 de vaccinare include populația generală

Întreg procesul se derulează prin rețeaua de centre de vaccinare sau echipe mobile de vaccinare. Se mai pot face la medicul de familie sau la centre de vaccinare drive-through.

Etapa a III-a de vaccinare. Cine se poate vaccina

-lucrătorii din industria prelucrătoare, extractive, hoteluri şi restaurant sau cei din domeniul de întreţinere corporală, coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare.

– lucrătorii din domeniul spectacole, activităţi culturale şi recreative;

-oamenii din sistemul financiar, bancar şi din domeniul asigurărilor, cu precădere a celor care au contacte directe cu publicul

-se pot vaccina persoanele care operează infrastructuri critice naţionale, precum şi personalul critic de suport al acestora

– persoanele private de libertate, cele care asigură infrastructura de comunicaţii și cei  din domeniul muzeal

– lucrătorii din biblioteci, casierii şi ceilalţi lucrători din magazinele de retail alimentar și persoanele care asigură infrastructura de comunicaţii

-persoanele cazate în centrele regionale de proceduri şi cazare ale solicitanţilor de azil

-se mai pot vaccina persoanele cu vârstă de până la 18 ani. Acest lucru se va întâmpla în funcție de evoluția epidemologică.

Anunțul făcut de premierul Florin Cîțu în luna ianuarie

În luna ianuarie, premierul Florin Cîțu a anunțat în urma unei ședințe de Guvern, că a fost introdusă etapa a treia A în care vor fi vaccinați cu prioritate angajații esențiali din mediul privat. Tot atunci,  el a mai declarat că se așteaptă ca etapa a treia de vaccinare să fie demarată mai repede.

„A fost introdusă etapa a treia A. Este o etapă intermediară, persoanele din sectorul privat care inițial ar fi trebuit să fie în etapa a doua vor fi acum în etapa a treia A.

Sunt acele persoane care intră în legătură directă cu mai mulți cetățeni dar din privat, de exemplu personalul din bănci, supermarketuri, etc.”, a declarat atunci premierul Cîțu.

Când va începe a treia etapă de vaccinare anti-COVID în România

În România se pregătește etapa 3 de vaccinare, cea pentru populația generală. Aceasta ar putea începe în luna aprilie după cum au anunțat specialiștii în domeniu.

Anunțul a fost făcut luna trecută, de preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea anti-COVID, dr. Valeriu Gheorghiţă, potrivit AGERPRES.

„În ceea ce priveşte etapa a treia de vaccinare, estimăm că la începutul lunii aprilie. Este un termen realist, pe care îl putem lua în calcul.

Însă trebuie să înţelegem că folosim acest termen de estimare pentru că momentul de început al vaccinării pentru această categorie practic este influenţat de ritmul de livrare a dozelor de vaccin şi de capacitatea de vaccinare.

În momentul de faţă, pentru etapa unu sunt prevăzute 376 de centre de vaccinare pentru lucrătorii din sistemul medical şi social”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiţă.

 

Urmăriți Impact.ro și pe