Un nou vaccin în România începând cu luna aprilie. Valeriu Gheorghiță a făcut anunţul

Iancu Andreea, Badea Violeta 23.02.2021, 15:21
Un nou vaccin în România începând cu luna aprilie. Valeriu Gheorghiță a făcut anunţul

Campania de vaccinare, care a debutat în România în luna decembrie, ar putea beneficia de un nou vaccin, conform celor mai recente declarații ale lui Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. Aceste doze ar putea fi disponibile foarte curând și se bucură de validare pentru toate categoriile de vârstă. De asemenea, un alt aspect important al noului vaccin anti-Covid este faptul că acesta se administrează într-o singură doză.

Valeriu Gheorghiță a anunțat firma producătoare pentru un nou vaccin disponibil în curând în România

Agenția Europeană a Medicamentului urmează să autorizeze un nou vaccin împotriva coronavirusului SARS-CoV-2 în cea de-a doua jumătate a lunii martie, iar serul ar putea fi disponibil și în România. Medicul Valeriu Gheorghiță a anunțat că serul anti-Covid produs de Johnson & Johnson ar putea ajunge și în țara noastră, cel mai probabil în jurul lunii aprilie.

Ne așteptăm ca din al doilea trimestru al acestui an să fie livrate conform contractului doze din acest vaccin. Comisia Europeană a încheiat un contract pentru aproximativ 200 milioane de doze, iar România ar putea beneficia de 1 milion de astfel de doze, a declarat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Vaccinul Johnson & Johnson se aseamănă cu cel produs de AstraZeneca, serul folosind un adenovirus pentru a determina un răspuns imun al organismului împotriva coronavirusului. Totodată, el prezintă o serie de calități precum stocarea la temperatura disponibilă într-un frigider obișnuit, față de celelalte vaccinuri Pfizer/BioNTech și Moderna, fiind facilitată astfel distribuția sa. De asemenea, pacienții care se imunizează cu vaccinul Johnson & Johnson au nevoie de o singură doză, iar datele actuale oferite de compania producătoare au fost validate pentru toate categoriile de vârstă.

Vaccinul produs de Johnson & Johnson, un nou ser care ar putea fi disponibil și în România
Vaccinul produs de Johnson & Johnson, un nou ser care ar putea fi disponibil și în România

Cât este de eficient serul produs de Johnson & Johnson

Eficacitatea vaccinului Johnson & Johnson este una ridicată, luându-se în calcul și faptul că el se administrează în doză unică. Totodată, studiile disponibile până la acest moment arată o eficacitate globală de 66% a noului ser anti-Covid. Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a primit în urmă cu o săptămână cererea oficială pentru autorizare a vaccinului anti-Covid produs de Johnson & Johnson. EMA evaluează cererea depusă și ar putea să încheie această evaluare până la jumătatea lunii martie, dacă există suficiente informații prezentate de compania farmaceutică.

Potrivit datelor transmise de Johnson & Johnson, vaccinul anti-Covid a obținut un răspuns de 66% eficacitate în urma testelor clinice efectuate pe trei continente afectate de variante diferite ale SARS-CoV-2. La aceste teste clinice au participat aproximativ 44.000 de voluntari, iar datele au arătat o protecție diferită în fața formelor severe și moderate de Covid-19. De exemplu, eficacitatea serului a fost de 72% în SUA, la 66% în America Latină şi la numai 57% în Africa de Sud, regiune unde s-a descoperit una dintre mutaţiile mai contagioase ale coronaviruslui.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...