Rusia își intensifică exercițiile militare. Șase nave de război sunt în drum spre Marea Neagră

Beatrice Dumitru 08.02.2022, 14:52
Rusia își intensifică exercițiile militare. Șase nave de război sunt în drum spre Marea Neagră

Rusia intensifică exercițiile militare, pe fondul conflictului din Ucraina. Moscova a anunțat luna trecută manevre ample în mai multe mări și oceane ale lumii. Exercițiile vor reuni peste 140 de nave de război și nave de sprijin, peste 60 de avioane, 1.000 de articole de hardware militar și aproximativ 10.000 de soldați. În aceste zile, mai multe nave de război se îndreaptă spre Marea Neagră dinspre Mediterană.

Rusia, exerciții în Marea Neagră

Rusia a anunțat luna trecută că marina sa va organiza exerciții ample în ianuarie și februarie, care vor implica toate flotele sale, de la Pacific până la Atlantic, în cea mai recentă demonstrație de forță după  creșterea activității militare, pe fondul unui impas cu Occidentul din cauza crizei din Ucraina.

Șase nave de război rusești se îndreaptă spre Marea Neagră dinspre Marea Mediterană pentru a efectua exerciții navale, a declarat, marți, Ministerul rus al Apărării, care susține că este vorba despre manevre planificate, notează Reuters.

Rusia își intensifică exercițiile militare. Șase nave de război sunt în drum spre Marea Neagră
Rusia face exerciții în mai multe mări și oceane.

În prezent, echipajele marilor nave de asalt amfibie Koroliov, Minsk și Kaliningrad se află în strâmtoarea Dardanele. Navele de asalt amfibie Piotr Morgunov, Georgi Pobedonosets și Olenegorski Gorniak vor trece prin strâmtorile Mării Negre în cursul zilei următoare”, a precizat Ministerul rus al Apărării, citat de TASS.

Turcia ar putea închide strâmtorile

Cele șase nave sunt programate să tranziteze strâmtorile Bosfor și Dardanele către Marea Neagră, marți și miercuri, a informat Ministerul Apărării, care a arătat, într-un videoclip postat pe Facebook, cel mai nou submarin diesel-electric al flotei din Pacific. Acesta trăgea cu o rachetă de croazieră Kalibr către o țintă terestră dintr-o poziție subacvatică în Marea Japoniei.

Din punct de vedere legal, Turcia, membră NATO, ar putea închide strâmtorile de tranzit, dacă Rusia ar lua măsuri militare împotriva Ucrainei.

Turcia este autorizată să închidă strâmtorile pentru toate navele de război străine pe timp de război sau când este amenințată de agresiune. De asemenea, este autorizată să refuze tranzitul pentru navele comerciale aparținând țărilor aflate în război cu Turcia”, a spus Yoruk Isik, un analist geopolitic din Istanbul.

Turcia, care împarte o graniță maritimă atât cu Ucraina, cât și cu Rusia la Marea Neagră, a spus că orice conflict militar ar fi inacceptabil și a transmis Moscovei că o decizie de a ataca Ucraina ar fi „neînțeleaptă”.

Președintele Tayyip Erdogan s-a oferit să medieze disputa dintre Moscova și Kiev, în contextul în care Ankara are relații cordiale cu ambele țări. Însă, Erdogan a spus că țara sa va face ceea ce este necesar în calitate de membră NATO în cazul unei invazii ruse.

Rusia a adunat peste 100.000 de soldați lângă granița cu Ucraina și neagă orice plan de invadare, dar cere garanții de securitate, inclusiv o promisiune de a nu se desfășura rachete în apropierea granițelor sale, o reducere a infrastructurii militare NATO și interzicerea aderării Ucrainei la Alianță.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...