Răspunsul Rusiei pentru SUA, la doar o zi după discuțiile de la Geneva. A început exerciții militare cu armament real la granița cu Ucraina

Beatrice Dumitru 12.01.2022, 11:02
Răspunsul Rusiei pentru SUA, la doar o zi după discuțiile de la Geneva. A început exerciții militare cu armament real la granița cu Ucraina

La numai o zi după discuțiile de la Geneva, când SUA au cerut Rusiei să retragă cei aproximativ 100.000 de soldați din apropierea graniței cu Ucraina, Ministerul Apărării a declarat că aproximativ 3.000 de militari au început antrenamentele de luptă, inclusiv bătălii simulate în patru regiuni din sud-vestul Rusiei.

Exerciții militare la granița cu Ucraina

Militarii fac exerciţii de tragere din vehicule blindate, marş în timpul unor activităţi de sabotaj şi de aprovizionare cu armament a teritoriului controlat. Aceste acțiuni au sugerat că Moscova nu are nicio intenție de a reduce presiunea militară care a adus Statele Unite la masa negocierilor, unde Rusia a prezentat cereri pentru garanții de securitate din partea Occidentului și a insistat ca Ucraina să nu fie acceptată în NATO, relatează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că este bine că discuțiile de luni au fost purtate într-o manieră deschisă, concretă și directă, dar că nu există un motiv real de optimism, deoarece Rusia vrea rezultate rapide.

Răspunsul Rusiei pentru SUA la doar o zi după discuțiile de la Geneva. A început exerciții militare cu armament real la granița cu Ucraina
Exerciții militare la granița cu Ucraina.

Nu există termene clare aici, nimeni nu le stabilește, există doar poziția Rusiei că nu vom fi mulțumiți de tragerea de timp la nesfârșit în acest proces”, a declarat Dmitri Peskov.

Alte două runde de discuții între cele două părți vor avea loc în această săptămână. Rusia cu NATO la Bruxelles miercuri, 12 ianuarie, și cu Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) la Viena, joi, 13 ianuarie.

„Rusia merge exact în direcția opusă detensionării creizei”

Subsecretarul de stat al SUA, Victoria Nuland, a declarat că este „dezamăgitor să audă” că Moscova nu a găsit niciun motiv de optimism după discuțiile de la Geneva și a spus că Washingtonul dorește ca schimbul de opinii „constructiv” să continue.

„Rusia organizează exerciții cu armament real, iar acest lucru arată clar că merge exact în direcția opusă detensionării pe care Washington-ul vrea să o vadă”, a adăugat Nuland.

Rusia a spus în repetate rânduri că nu are intenția de a ataca Ucraina, dar că are dreptul să-și desfășoare forțele militare așa cum consideră pe propriul său teritoriu. Ucraina a fost sub conducerea Moscovei de secole, inclusiv ca parte a Uniunii Sovietice.

În 2014, Rusia a anexat peninsula Crimeea, iar separatiștii susținuți de ruși au luptat de atunci cu trupele ucrainene în regiunea Donbass, într-un război care a ucis aproximativ 15.000 de oameni.

Urmăriți Impact.ro și pe