Rusia a început exercițiile militare la granița Ucrainei. „Nu putem opri războiul fără negocieri”

Stan Filon 01.12.2021, 15:42
Rusia a început exercițiile militare la granița Ucrainei. „Nu putem opri războiul fără negocieri”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ajuns împreună cu partenerii extern la concluzia că războiul de la granița sa cu Rusia nu poate fi oprit decât prin negocieri directe cu vecinii ruși. Cu toate acestea, administrația prezidențială a recunoscut că a încercat în mai multe rânduri să stabilească o întâlnire între cei doi președinți, însă fără succes.

Rusia a început exercițiile militare la granița Ucrainei, iar ucrainenii spun că războiul poate fi oprit prin negocieri

Ucraina a avut întrevederi cu NATO în care a cerut noi restricții pentru Rusia, însă se pare că s-a ajuns la concluzia că războiul de la grinița sa cu Rusia nu poate înceta decât prin dialog cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. PreședinteleUcrainei spune că nu se teme de un dialog, însă nu a avut cu cine să vorbească, deoarece partea rusă evită pe cât posibil negocierile. Între timp, Rusia a mobilizat a graniță 10.000 de soldați pentru un exercițiu miliatar de amploare.

„Trebuie să spunem adevărul. Acela că nu putem opri războiul fără negocieri directe cu Rusia, iar, astăzi, acest lucru a fost unanim acceptat de toată lumea, inclusiv de partenerii externi”, a spus el, după ce ministrul de externe a cerut NATO să pregătească sancțiuni economice împotriva Kremlinului.

Rusia a inceput exercitiile militare la granita cu Ucraina, iar ucrainenii spun ca razboiul poate fi oprit prin negocieri
Rusia a inceput exercitiile militare la granita cu Ucraina, iar ucrainenii spun ca razboiul poate fi oprit prin negocieri. Foto: Volodimir Zelenski

„Nu mi-e frică de o discuție directă cu ei”

Președintele Zelenski a precizat că a încercat să stabilească o întâlnire cu liderul de la Moscova, Vladimir Putin, însă solicitările sale au fost ignorate de Kremlin, transmite Reuters. De cealalt parte, Fladimir Putin a transmis că nu se opune propunerii de a se așeza la masă cu Zelenski, dar ”discuțiile de dragul discuției sunt inutile”. Putin ar dori să vad mai întâi o agendă bine pusă la punct în vederea unei eventuale întrevederi.

„Nu mi-e frică de o discuție directă cu ei, nu ne temem de un dialog direct. Știm care sunt statele europene care sprijină Ucraina”, a mai spus Zelenski, care săptămâna trecută a spus că a dejucat un complot de răsturnare a regimului său. În spatele acestui complot s-ar fi aflat tot Rusia.

„Avem informații secrete care demonstrează intențiile (de a da o lovitură de stat- n.red). Din câte înțeleg, au existat influențe externe pentru a provoca proteste la Kiev, pentru a le face să fie tot mai puternice. Serviciul nostru secret investighează cazul”, a declarat premierul Denis  Shmigal, aflat la Bruxelles, pentru discuții cu oficialii UE. Rusia a negat orice implicare în acest plan.

Între timp, Rusia a mobilizat la granița sa cu Ucraina 10.000 de militari într-un exercițiu de amploare. Ministerul Apărării a precizat exerciţiile vor avea loc şi în Crimeea şi într-o regiune rusă care se învecinează cu Donbas, o porţiune din estul Ucrainei cucerită în acelaşi an de separatiştii susţinuţi de Rusia.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...