Rusia anunță că va debloca transporturile de cereale: „Ucraina să își delimiteze căile de acces”

Mihnea Tălău 07.06.2022, 15:20
Rusia anunță că va debloca transporturile de cereale: „Ucraina să își delimiteze căile de acces”

Kremlinul a declarat, marți, că Ucraina trebuie să delimiteze căile de acces la porturile sale pentru ca navele să fie verificate de armata rusă înainte de a putea exporta cereale.

„Ucraina trebuie să demitizeze abordările către porturile sale”

Rusia a confiscat părți mari din coasta Ucrainei și îi blochează porturile, dar spune că lipsa transporturilor de cereale se datorează sancțiunilor occidentale și Kievului însuși, scrie Reuters.

Potrivit purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, „Președintele Vladimir Putin a spus: Ucraina trebuie să demitizeze abordările către porturile sale”.

„Acest lucru va permite navelor, odată verificate de armata noastră, să intre în porturi, să încarce cereale și, cu ajutorul nostru, să se îndrepte spre apele internaționale”, a declarat Peskov.

Rusia spune că va permite plecarea navelor care transportă alimente din porturile ucrainene blocate, dacă sancțiunile internaționale vor fi ridicate.

Ucraina este unul din cei mai mari producători de cereale din lume, iar UE acuză Rusia că folosește grânele și alimentele ca muniție de război.

Dacă impasul nu este depășit, prețul alimentelor va continua să crească, avertizează organizațiile internaționale, începând cu Națiunile Unite.

Două nave comerciale lovite de rachete sau mine în Marea Neagră în apropiere de portul Odesa

Acuzații reciproce privind criză alimentară globală

Cu toate acestea, Rusia a acuzat în mai multe rânduri faptul că sancțiunile occidentale provoacă o criză alimentară globală. Occidentul a reacționat afirmând că singurul vinovat este Kremlinul.

„Rusia este singura responsabilă pentru această criză alimentară – numai Rusia, în ciuda campaniei de minciuni și dezinformare a Kremlinului. Am văzut-o cu ochii mei, acum câteva săptămâni, la Odesa, milioane de tone de cereale și grâu blocate în containere și nave din cauza navelor de război rusești din Marea Neagră și din cauza atacului Rusiei asupra infrastructurii de transport”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, într-un discurs susținut luni la Consiliul de Securitate al ONU.

El a mai spus că „Am văzut cu ochii mei, acum câteva săptămâni la Odesa, milioane de tone de cereale și grâu blocate în containere și nave din cauza navelor de război rusești din Marea Neagră și din cauza atacului Rusiei asupra infrastructurii de transport.”

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...