Președintele UE acuză Rusia pentru criza alimentară globală. Milioane de tone de cereale, blocate în Marea Neagră

Mihnea Tălău 07.06.2022, 14:22
Președintele UE acuză Rusia pentru criza alimentară globală. Milioane de tone de cereale, blocate în Marea Neagră

Președintele Consiliului European, Charles Michel, într-un discurs ținut luni în cadrul Consiliului de Securitate al ONU a respins dur afirmațiile Rusiei potrivit cărora sancțiunile occidentale provoacă o criză alimentară globală.

Moscova vinovată de criza alimentară

Acuzațiile lui Michel de minciună din partea Kremlinului l-au înfuriat pe ambasadorul rus, care a ieșit furtunos din ședință, în timp ce Michel a afirmat că, probabil, diplomatul nu a vrut să audă adevărul.

„UE nu are nicio sancțiune în sectorul agricol – zero. Și chiar și sancțiunile noastre asupra sectorului rusesc al transporturilor nu depășesc granițele UE. Ele nu împiedică navele sub pavilion rusesc să transporte cereale, alimente sau îngrășăminte către țările în curs de dezvoltare”, a declarat Michel, potrivit Politico.

Comentariile lui Michel, la o reuniune a Consiliului de Securitate axată în principal pe violențele sexuale și alte presupuse atrocități de război comise de forțele rusești în Ucraina, au subliniat alarma tot mai mare de la Bruxelles cu privire la falsa narațiune rusă privind criza alimentară, care pare să câștige aderență în rândul unor lideri, inclusiv al președintelui senegalez Macky Sall, președintele 2022 al Uniunii Africane, care a vizitat Rusia vineri.

Oficialii occidentali au solicitat deschiderea rapidă a porturilor și a coridoarelor de transport maritim din Marea Neagră pentru a ajuta Ucraina, unul dintre principalii producători agricoli din lume, să transfere milioane de tone de cereale care sunt blocate din cauza războiului. În timp ce Ucraina a minat unele ape de coastă pentru a se proteja de navele de război rusești, Rusia a capturat unele orașe portuare importante, precum Mariupol și Kherson. Oficialii ucraineni și occidentali au acuzat, de asemenea, Rusia de furt de cereale.

Ucraina face apel la deblocarea porturilor pentru a fi evitata o criza alimentara mondiala
Deblocarea porturilor pentru a fi evitata o criza alimentara mondiala

Președintele rus Vladimir Putin și alți oficiali au încercat să dea vina pe sancțiunile punitive ale Occidentului pentru exacerbarea crizei alimentare – acuzații pe care Michel le-a respins categoric în discursul său de la New York. În schimb, el a dat vina direct pe Moscova.

Ambasadorul Rusiei la ONU, luat la rost

Michel s-a întors spre ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, și i s-a adresat direct acestuia, acuzând Moscova că a mințit cu privire la impactul sancțiunilor punitive impuse de UE și aliații săi ca răspuns la războiul Rusiei din Ucraina.

„Domnule ambasador al Federației Ruse, să fim sinceri: Kremlinul folosește livrările de alimente ca o rachetă invizibilă împotriva țărilor în curs de dezvoltare. Consecințele dramatice ale războiului Rusiei se răsfrâng asupra întregii lumi, iar acest lucru duce la creșterea prețurilor la alimente, împingând oamenii în sărăcie și destabilizând regiuni întregi”, a declarat Michel.

El a continuat în accesași notă, subliniind că milioane de tone de cereale sunt blocate în Marea Neagră și din cauza atacului Rusiei asupra infrastructurii de transport.

„Iar Rusia este singura responsabilă pentru această criză alimentară – numai Rusia, în ciuda campaniei de minciuni și dezinformare a Kremlinului. Am văzut-o cu ochii mei, acum câteva săptămâni, la Odesa, milioane de tone de cereale și grâu blocate în containere și nave din cauza navelor de război rusești din Marea Neagră și din cauza atacului Rusiei asupra infrastructurii de transport”, a conchis președintele CE.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...