Reacția MAE după amenințările lansate de Rusia la adresa României. „Retorica falsă cu care ne-am obișnuit deja”

Stan Filon 26.06.2022, 13:25
Reacția MAE după amenințările lansate de Rusia la adresa României. „Retorica falsă cu care ne-am obișnuit deja”

Un important oficial rus vine cu amenințări directe la adresa României, dar și a Republicii Moldova, după ce frații de peste Prut au obținut în mod oficial, alături de Ucraina, statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană. Cel care a a vorbit despre acest subiect a fost chiar vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, care nu s-a sfiit să aducă amenințări.

Rusia, amenințări îngrijorătoare la adresa României și Moldovei

Update: 

Autoritățile din România au reacționat după amenințările pe care vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, le-a făcut la adresa Republicii Moldova și a României. Acesta a spus că Republica Moldova vrea să intre mai repede în UE, prin refacerea României Mari, însă acest lucru ar atrage „consecințe mai puțin amuzante”. Ministerul Afacerilor Externe a reacționat și a transmis un comunicat în care vorbește despre „un mare grad de frustrare” a Rusiei.

„Declarațiile lui Dmitri Medvedev, subsecvente deciziei istorice a Consiliului European din 23-24 iunie privind acordarea statutului de stat candidat la aderarea la UE pentru Republica Moldova și Ucraina, fac parte din retorica falsă, cu care ne-am obișnuit deja, a Kremlinului, propagată în Republica Moldova atât înainte, cât și după agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei. Reacția menționată indică, pe lângă un mare grad de frustrare, un lucru cert: decizia Consiliului European de a acorda statutul de stat candidat pentru Republica Moldova este o decizie corectă și reprezintă o realizare cu adevărat istorică, o reconfirmare a vocației și orientării europene ale Republicii Moldova și cetățenilor săi. Acestă decizie reprezintă, pe de o parte, inițierea drumului ireversibil spre integrarea deplină a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, acolo unde îi este locul și, pe de altă parte, o nouă confirmare a valorii strategice a politicii de extindere a Uniunii”, arată un comunicat de presă.

Știre inițială:

Așadar, liderii celor 27 de state membre ale UE au recunoscut joi Ucraina și Republica Moldova drept țări candidate la aderarea la UE, lucru care îi nemulțumește teribil pe ruși, deoarece următorul pas logic ar fi aderarea la NATO și aducerea de trupe la granițele Rusiei. Întrebat cam cât va dura până când Republica Moldova va adera efectiv la UE, fostul premier Dmitri Medvedev a spus că procesul va dura zeci de ani, însă există o cale mult mai rapidă pe care o preferă moldovenii, și anume recrearea României Mari.

„Republica Moldova a intrat în lunga coadă pentru aderarea la UE, întinsă pe parcursul a zeci de ani. Bon voyage! (Drum bun! – în limba franceză, n.r.) Dar ei (moldovenii, n.r.) vor mai devreme! Prin urmare, există o altă cale de a obține aderarea la UE: crearea unei noi Românii Mari”, a scris politicianul rus pe canalul său de Telegram, răspunzând la întrebare adresată de TASS.

Rusia, amenintari ingrijoratoare la adresa Romaniei si Moldovei
Rusia, amenintari ingrijoratoare la adresa Romaniei si Moldovei

„Politicienii români dansează politic în cercuri în jurul Republicii Moldova”

Dmitri Medvedev spune că politicienii români „dansează” de ceva timp în jurul Republicii Moldova și spune că o fac și la propriu și la figurat, însă vine cu amenințări la adresa României și spune că consecințele unei eventuale uniri ar fi unele „nu foarte amuzante”.

„Politicienii români dansează politic în cercuri în jurul Republicii Moldova de multă vreme. Astăzi, acest lucru se întâmplă la propriu. Prima ședință comună a parlamentelor moldovean și român a fost finalizată de către legiuitori dansând, ținându-se de mână. A părut destul de amuzant. Cu toate acestea, consecințele pot fi mult mai puțin amuzante”, a adăugat politicianul rus.

„Occidentul încearcă, aproape la nivel legal, să interzică Rusiei să se apropie de poporul ucrainean, provocând în toate modurile posibile o adâncire a conflictului. Dar în ceea ce-i privește pe români și moldoveni, situația este diferită. Oficialii de la București, incitați de «integratorii» de la Bruxelles, sunt bântuiți de ideea recreării proiectului României Mari, îngropat de Armata Roșie în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei (sintagma folosită de liderii ruși pentru desemnarea celui de-al Doilea Război Mondial, n.r.)”, a continuat Medvedev pe contul său de Telegram, răspunzând la întrebarea TASS.

„Urmează tiparele ucrainene”

În continuare, Medvedev amenință și spune că Republica Moldova a luat-o pe urmele Ucrainei, în ceea ce privește ura pentru Rusia, pentru a-și arăta astfel prietenia față de Uniunea Europeană.

„În ultima vreme, aceștia (oficialii români, n.r.) și-au intensificat în mod deschis eforturile de preluare «legală» a Moldovei, în diferite formate. Mai mult, din partea Bucureștiului, nici măcar nu este vorba despre unificarea «popoarelor frățești» într-un fel de entitate de tip statal. Autoritățile române percep cu aroganță teritoriul dintre Nistru și Prut ca fiind provincia lor «temporar ruptă». Nu e de mirare respingerea categorică de către mai mult de jumătate din societatea moldovenească a Anschluss-ului impus din exterior. Devalorizarea statalității moldovenești, care a luat viteză, urmează tiparele ucrainene – ura față de țara noastră este pusă pe primul plan. A fost adoptată o lege urâtă prin care se interzice panglica Sfântului Gheorghe, care simbolizează victoria asupra nazismului, presa rusă este eradicată, liderii obiectivi ai opoziției sunt aruncați după gratii sub pretexte neverosimile”, a adăugat Medvedev.

Medvedev a atras atenția României că dacă va continua cu planurile pe care le are cu Republica Moldova, atunci trebuie să țină cont că în Transnistria sunt mulți cetățeni ruși.

„Și ultima remarcă despre România Mare. Dacă începe o încurcătură serioasă în jurul Anschluss-ului cu Moldova, de către România, trebuie ținut cont de faptul că în Transnistria trăiesc circa 220.000 de cetățeni ruși…”, a avertizat Medvedev.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...