Kremlinul își pierde cumpătul. Rogozin amenință România, Bulgaria și Muntenegru cu rachetele Samart

Mihnea Tălău 06.06.2022, 16:13
Kremlinul își pierde cumpătul. Rogozin amenință România, Bulgaria și Muntenegru cu rachetele Samart

Considerată a fi o „acțiune ostilă”, Rusia tună și fulgeră la adresa mai multor țări din Europa de Est care „l-au împiedicat” pe ministrul rus de externe Serghei Lavrov să călătorească în Republica Serbia. Țările din jurul Serbiei – România, Bulgaria, Macedonia de Nord și Muntenegru – și-au închis luni spațiul aerian pentru un avion oficial care urma să îl transporte pe înaltul diplomat al Moscovei la Belgrad.

Șeful Roscosmos, Dmitri Rogozin amenință România, Bulgaria și Muntenegru

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că astfel de acțiuni ar putea cauza probleme în ceea ce privește programarea reuniunilor diplomatice la nivel înalt. Dar ele nu ar împiedica Moscova să mențină contacte cu țările prietene, a mai spus el, potrivit Reuters.

O reacție dură a avut șeful Roscosmos, Dmitri Rogozin, care pur și simplu a amenințat România, Bulgaria și Muntenegru cu rachetele Samart.

„Iată la ce se pricepe Sarmat. El nu va cere nicio permisiune de zbor de la bulgarii lași, de la românii răzbunători și de la muntenegrenii care au trădat istoria noastră comună. Ca și suedezii”, a scris pe pagina sa de Twitter, Dmitri Rogozin.

Dmitri Rogozin – Roscosmos

Racheta Sarmat, botezată „Satan 2”, este spaimă doar pe hârtie

Acesta scria luna trecută, tot pe Twitter că, într-un război nuclear, Rusia ar distruge țările NATO într-o jumătate de oră cu noua rachetă a Moscovei, Sarmat, botezată „Satan 2” în terminologia NATO.

Kremlinul susține că noua rachetă Sarmat nu poate fi interceptată de niciun sistem de apărare existent și că are o rază de acțiune de peste 15.000 de kilometri. Aceasta poate transporta până la 10 încărcături nucleare și ar permite Rusiei să atingă ţinte din întreaga lume.

Analiștii militari apreciază că racheta Sarmat nu există încă. Ei consideră că Rusia a prezentat recent un prototip și de atunci „încearcă să sperie lumea cu el”.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...