Dmitri Medvedev spune că SUA ar trebui să cerșească negocieri despre armele nucleare. „Să se târască și să ne ceară acest lucru”

Beatrice Dumitru 20.06.2022, 14:50
Dmitri Medvedev spune că SUA ar trebui să cerșească negocieri despre armele nucleare. „Să se târască și să ne ceară acest lucru”

Rusia și Statele Unite, de departe cele mai mari puteri nucleare ale lumii, au negociat o serie de tratate strategice majore de reducere a armelor nucleare de când Ronald Reagan a venit la putere în 1981. Acum, Dmitri Medvedev, fostul președinte rus, a spus că Moscova nu va mai negocia cu Washingtonul cu privire la dezarmarea nucleară.

„Nu avem nicio relație cu Statele Unite”

Invazia Ucrainei de către Rusia a declanșat cea mai gravă criză a relațiilor dintre Rusia și Occident de la cea a rachetelor din Cuba, din 1962, când mulți oameni se temeau că lumea se află în pragul războiului nuclear.

În acest context, Dmitri Medvedev, fostul președinte al Rusiei și vicepreședinte al Consiliului de Securitate al țării, a declarat că nu are rost să aibă discuții cu SUA în ce privește dezarmarea nucleară și că Moscova ar trebui să aștepte până când americanii vor implora negocieri.

Dmitri Medvedev spune că SUA ar trebui să cerșească negocieri despre armele nucleare. „Să se târască și să ne ceară acest lucru”

Totul este o zonă moartă. Nu avem nicio relație cu Statele Unite acum. Sunt la zero pe scara Kelvin. Nu este nevoie să negociem cu ei cu privire la dezarmarea nucleară. Acest lucru este rău pentru Rusia. Să-i lăsăm să alerge sau să se târască și să ne ceară să negociem”, a scris Dmitri Medvedev pe Telegram, despre discuțiile despre un nou tratat strategic de reducere a armelor nucleare, citat de Reuters.

Rusia și SUA dețin 90% din focoasele nucleare ale lumii

Dmitri Medvedev, în timp ce era președinte al Rusiei între 2008-2012, a semnat Noul START (Tratat de reducere a armelor strategice) în 2010 cu Barack Obama, la Praga, care a fost prelungit în februarie 2021 cu cinci ani, până în 2026.

Rusia și Statele Unite controlează aproximativ 90% din focoasele nucleare ale lumii, cu aproximativ 4.000 de astfel de arme în stocurile lor militare, potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani. Dmitri Medvedev, care atunci când era președinte a căutat să se prezinte ca un reformator care dorea relații mai bune cu Occidentul, a sugerat că Moscova ar trebui să devină mai dură cu Statele Unite.

Acesta s-a referit la incidentul în care a fost implicat Nikita Hrușciov, fostul lider rus, care a bătut cu pantoful în masă la o ședință ONU, pe 2 octombrie 1960, furios pentru că Uniunea Sovietică era acuzată că „înghițea” părți din Europa de Est.

Există o altă metodă dovedită de a comunica cu America pe această temă, bătând cu un pantof pe tribuna ONU. Altădată funcționa”, a spus Medvedev.

După începerea războiului din Ucraina, Dmitri Medvedev a amenințat cu utilizarea armelor nucleare și a făcut și alte afirmații controversate. El i-a numit „fani ai lebărului, spaghetelor și broaștelor” pe Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi, după vizita din Ucraina de săptămâna trecută.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...