Românii care au schimbat ROBOR cu IRCC primesc o nouă lovitură. Ce se va întâmpla cu ratele lor, previziunea sumbră a analiștilor

Mihnea Tălău 29.11.2022, 10:03
Românii care au schimbat ROBOR cu IRCC primesc o nouă lovitură. Ce se va întâmpla cu ratele lor, previziunea sumbră a analiștilor

Mulți români, speriați de creșterea zilnică a ROBOR, au migrat către IRCC. Numai că încep să regrete alegerea făcută. Acum ROBOR este în continuă scădere de când băncile au fost luate la bani mărunți de Consiliul Concurenței, în timp ce analiștii previzionează că anul viitor indicele IRCC se va dubla și va fi chiar mai agresiv decât ROBOR.

Evoluția ROBOR din ultima perioadă

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanțise referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţă, inflaţie şi politica fiscală.

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a scăzut luni la 7.82%, de la 7.85% valoare înregistrată în şedinţa precedentă, potrivit datelor BNR.

Indicele la șase luni utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă a coborât la 8,02% pe an de la 8,04%.

În prima lună a acestui an, indicele se situa la 3,02%, iar în martie, acesta era cotat la 4,25%. În schimb, la debutul lui 2021, indicele ROBOR la trei luni se afla la doar 1,98%. Creșterea acestuia a început în luna februarie a acestui an, odată cu declanșarea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Indicele ROBOR la trei luni, în scădere. La cât a ajuns, astăzi, 26 august
Indicele ROBOR

IRCC crește vertiginos și își menține tendința

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 4,06% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II 2022, în urcare serioasă faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 2,65%.

Analiștii prognozează că IRCC ar putea ajunge la 6% în primul trimestru al anului 2023, când va fi reactualizat indicele, și la 8% în al doilea trimestru, astfel acesta va depăși ROBOR. Peste 26.000 de persoane fizice au optat pentru schimbarea indicelui ROBOR cu IRCC din contractele de credit în primele opt luni ale anului. Din fericire, această schimbare este ireversibilă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...