Vestea care îi bucură pe românii cu rate la bancă. Ce se întâmplă cu indicele ROBOR joi, 24 noiembrie 2022

Badea Violeta 24.11.2022, 13:49
Vestea care îi bucură pe românii cu rate la bancă. Ce se întâmplă cu indicele ROBOR joi, 24 noiembrie 2022

Veste bună pentru românii care au rate la bănci. Banca Naţională a României (BNR) a publicat joi, pe data de 24 noiembrie, noile valori ale indicelui ROBOR la trei, șașe și 12 luni. Iată ce se întâmplă cu indicele ROBOR la trei luni, utilizat pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei!

Cotația ROBOR pentru joi, 24 noiembrie

Asta-i vestea pe care o așteptau toți românii cu rate la bănci! Indicele ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) la trei luni, utilizat pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei ale populaţiei contractate înainte de luna mai 2019, a scăzut joi, pe data de 24 noiembrie, la 7,88%, de la 7,89% valoare înregistrată în şedinţa precedentă, conform datelor furnizate de către BNR.

În prima lună a acestui an, indicele se situa la 3,02%, iar în martie, acesta era cotat la 4,25%. În schimb, la debutul lui 2021, indicele ROBOR la trei luni se afla la doar 1,98%. Creșterea acestuia a început în luna februarie a acestui an, odată cu declanşarea agresiunii brutale a Rusiei împotriva Ucrainei.

În ceea ce privește indicele ROBOR la şase luni, folosit la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, s-a menținut la 8,08% cât a fost în şedinţa precedentă. De asemenea, indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a stagnat la 8,28%.

Citește și Curs BNR joi, 24 noiembrie 2022. Ce cotație au atins astăzi euro și dolarul!

Indicele ROBOR la trei luni, în scădere. La cât a ajuns, astăzi, 26 august
Indicele ROBOR la trei luni, în scădere. La cât a ajuns, astăzi, 24 noiembrie

Ce este ROBOR

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile din țara noastră se împrumută între ele, în lei. Evoluţia acestuia este influenţată de mai mulţi factori, unii dintre aceștia se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

Pentru creditele retail noi în lei din primăvara lui 2019 a fost introdusă o nouă referinţă și anume indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor, IRCC, care a luat locul ROBOR.

Citește și Profit record pentru băncile din România după creșterea ROBOR. Ce arată datele înregistrate de BNR!

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...