România, trimisă în judecată de Comisia Europeană. Greșeala pe care a făcut-o țara noastră

Ioana Bucur 12.11.2021, 15:08
România, trimisă în judecată de Comisia Europeană. Greșeala pe care a făcut-o țara noastră

România a fost trimisă, din nou, în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene. Motivul, o greșeală făcută de țara noastră legată de hotărârea Curții din 18 octombrie 2018, ce se poate lăsa cu sancțiuni substanțiale. Ministrul Mediului a spus că „este o lecție dură”.

Comisia Europeană trimite România în fața Curții de Justiție a UE

Un comunicat oficial transmis, vineri, de Comisia Europeană, anunță o nouă bilă neagră pentru țara noastră. România ajunge pentru a doua oară în fața Curții de Justiție a UE pentru nerespectarea obligaţiilor sale în temeiul Directivei privind depozitele de deşeuri (Directiva 1999/31/CE).

„Comisia a hotărât astăzi să trimită din nou România în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru nerespectarea pe deplin a hotărârii Curţii din 18 octombrie 2018, care constata neîndeplinirea de către România a obligaţiilor sale în temeiul Directivei privind depozitele de deşeuri (Directiva 1999/31/CE).

Conform acestei hotărâri, România avea obligaţia ca, până la 16 iulie 2009, să închidă şi să reabiliteze toate depozitele de deşeuri care nu au obţinut o autorizaţie de funcţionare. Curtea a constatat că România nu şi-a respectat această obligaţie cu privire la 68 de depozite de deşeuri.

Aceasta este a doua sesizare a Curţii şi poate duce la aplicarea unor sancţiuni corespunzătoare intervalului de timp scurs de la prima hotărâre până la asigurarea conformităţii”, a transmis, vineri, Comisia Europeană, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului, prin Directiva privind depozitele de deşeuri s-au stabilit standardele și se oferă orientări pentru prevenirea sau reducerea, pe cât posibil, a efectelor negative ale depozitării deşeurilor asupra sănătăţii umane şi asupra mediului.

„Pactul verde european şi Planul de acţiune privind reducerea la zero a poluării au stabilit pentru UE obiectivul ambiţios de a reduce la zero poluarea. Este important să se pună pe deplin în aplicare standardele consfinţite în legislaţia UE, astfel încât să se asigure în mod eficace protecţia sănătăţii umane şi a mediului natural”, a mai transmis Comisia.

România, trimisă în judecată de Comisia Europeană

„Autorităţile europene au fost excesiv de îngăduitoare”

Au trecut trei ani de la pronunțarea hotărârii Curții, timp în care în România au fost închise și reabilitate doar 24 de depozite de deșeuri din cele 68 vizate.

„Aşadar, 44 de depozite nu au fost încă închise, iar pentru multe dintre ele nu au fost încă prevăzute lucrările necesare pentru reabilitarea lor. Pentru a se conforma hotărârii Curţii, România trebuie să ia toate măsurile necesare astfel încât să se asigure că aceste depozite de deşeuri sunt cât mai curând posibil închise, sigilate şi reabilitate din cauza riscurilor pe care le prezintă pentru sănătate şi pentru mediu”, se mai arată în comunicatul citat.

După decizia Comisiei Europene, ministrul Mediului, Tánczos Barna, a declarat că  România a primit „o lecţie dură, însă nicidecum neaşteptată”.

„Autorităţile europene au fost excesiv de îngăduitoare şi ne-au acordat toate şansele posibile să ne îndeplinim obligaţiile”, a spus ministrul.

Barna a mai precizat că eventualele sancţiuni vor plătite de proprietarii depozitelor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...