Subvenționarea gigacaloriei pentru bucureșteni depinde de Comisia Europeană. Anunțul lui Nicușor Dan

Ana Anitoiu 28.09.2021, 21:51
Subvenționarea gigacaloriei pentru bucureșteni depinde de Comisia Europeană. Anunțul lui Nicușor Dan

Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că subvenționarea gigacaloriei pentru bucureșteni depinde de Comisia Europeană, în contextul în care aceasta s-ar putea scumpi cu aproximativ 20% în această iarnă. Oficialul a precizat când va fi luată decizia.

Nicușor Dan, despre subvenționarea gigacaloriei pentru bucureșteni

În cazul în care Primăria Capitalei nu va crește subvenția gigacaloriei, după creșterea prețurilor, bucureștenii vor avea de suportat facturi mai mari pentru întreținere. Nicușor Dan a dat asigurări că Municipalitatea are posibilitatea de a suporta această scumpire.

Însă, potrivit oficialului, decizia va depinde de condițiile din contractul semnat cu Comisia Europeană pentru reabilitarea a 210 de kilometri de rețea din bani europeni. Hotărârea va fi luată la sfârșitul lunii octombrie.

”Este o discuție complicată. Până în acest moment s-a încheiat discuția între Romgaz și ELCEN. Există un preț cu care ELCEN achiziționează. După aceea ELCEN va propune către ANRE un tarif. ANRE va trebui să-l aprobe. O să vedem dacă Guvernul va interveni pe preț, fie pe gaz, fie pe o subvenționare generală la nivel de gigacalorie.

După ce vom avea toate aceste informații, decizia va veni la CGMB. Acum subvenționăm 2/3 din prețul gigacaloriei, mai avem și contractul cu CE pentru realizarea a 210 de kilometri de rețea care ne limitează posibilitatea de a subvenționa la infinit prețul gigacaloriei, deci este o situație complicată, vom lua o decizie la finalul lunii octombrie”, a spus Nicușor Dan, potrivit hotnews.ro.

Subventionarea gigacaloriei pentru bucuresteni depinde de Comisia Europeana. Anuntul lui Nicusor Dan
Nicusor Dan

Nicușor Dan, despre progresele ce au fost făcute pentru ca bucureștenii să nu mai sufere de frig în locuințele lor

De asemenea, Nicușor Dan a spus că în timpul acestei veri s-au modernizat 15 kilometri de rețea primară. Prin urmare, bucureștenii se pot aștepta și în iarna aceasta la probleme cu căldura și cu apa caldă.

”Sunt cam 8 km pe care i-a făcut Energetica pe zona Ferentari, s-a terminat lucrarea de la Bobocica, începută acum 2 ani, și pe acordul cadru de intervenții de la Termoenergetica s-au făcut restul de km până la 15.

Aș fi vrut să fie mai mulți kilometri, dar ar fi trebuit să preluăm contracte în desfășurare de la fosta administrație, nu să facem noi licitația. Mi-aș fi dorit mai mult, dar asta e ce s-a putut face. La iarnă va fi puțin mai bine ca iarna trecută”, a spus Nicușor Dan.

Nicușor Dan, despre continuarea lucrărilor la rețeaua de termoficare

În plus, Nicușor Dan a spus că a dorit efectuarea unui test pe licitația pentru reabilitarea a 40 de kilometri de rețea înainte de a fi încheiată și cea pentru modernizarea a 210 kilometri de rețea din fonduri europene.

”Acum nu am pornit licitația fiindcă am vrut să facem un test pe licitația aceasta pentru 40 km de rețea, care se va termina în câteva zile, se vor atribui aceste loturi, și pentru că a fost ca în orice licitație foarte tehnică, într-un oraș în care nu ai hărți pe unde trec rețelele, vrem să vedem exact ce putem îmbunătăți ce am făcut pe această licitație, înainte să o lansăm pe cea pentru 210 km.

Dar cel mai probabil în perioada anului următor o să fie gata și aceasta și o să înceapă lucrările. Este o discuție a specialiștilor câți km de rețea putem moderniza pe an”, a mai precizat Nicușor Dan.