România se luptă cu toate armele pentru aderarea la Schengen, în ciuda opoziției oficialilor de la Viena. „Motivele invocate de Austria nu sunt reale”

Mihnea Tălău 07.12.2022, 13:17
România se luptă cu toate armele pentru aderarea la Schengen, în ciuda opoziției oficialilor de la Viena. „Motivele invocate de Austria nu sunt reale”

Până în ultimul moment, România va lupta pentru intrarea în spațiul Schengen. Drept urmare, potrivit unor surse guvernamentale, joi, va solicita un votul de aderarea în cadrul Consiliului JAI.  Austria, țara care se opune aderărării țării noastre Scheng dorește ca această temă să nu se afle pe ordinea de zi a ședinței de mâine.

România cere vot pe aderarea la Schengen în consiliul JAI

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că România va merge „până la capăt” cu demersurile de aderare la spaţiul Schengen şi va cere un vot în acest sens în Consiliul JAI din 8 decembrie.

El afirmă că ”motivele invocate de Austria nu sunt unele reale. Aderarea României va face spațiul și mai sigur”.

”Starea de incertitudine nu mai poate continua. Mâine la Consiliul JAI vom merge la vot. Integrarea în spaţiul Schengen este obiectivul nostru naţional”, a declarat primul-ministru.

Austria, a rămas singura țară care se opune aderării României la spațiul Schengen, ”vechile contestatare”, Olanda și Suedia s-au declarat de acord cu aderarea României. O problemă rămâne intrarea în Schengen a Bulgariei.

Luni, Comisia Europeană a stabilit că Bulgaria, România şi Croaţia îndeplinesc „în totalitate toate cerinţele” pentru a fi membre Schengen cu drepturi depline, fiind de așteptat ca toate cele 27 de state membre să îi dea acordul, joi, primirii acestora.

Și Ciucă a reamintit, miercuri, faptul că și Parlamentul European și Comisia Europeană împărtășesc această evaluare.

”Experții europeni veniți în țara noastră au confirmat că România merită să fie parte a Spațiului Schengen. Asigurăm un management al frontierei de înaltă calitate, că gestionăm corect migrația ilegală și că sistemele și pregătirea oamenilor noștri sunt exemplare”, a mai adăugat premierul.

Romania aderare schengen
Romania aderare schengen

Mai mult, guvernul olandez a dat vineri undă verde intrării României şi Croaţiei în Schengen, dar și-a menținut împotrivirea „fermă” şi „refuză să accepte” ca Bulgaria să adere la spaţiul de liberă circulaţie.

La rândul său, și Parlamentul Suediei a votat pentru aderarea României la Schengen.

Variante pentru forțarea unui vot în Consiliul JAI

Politicienii români s-au mobilizat și au făcut front comun pentru ca România să fie admisă, acum, în Schengen. Pe lângă premier, diplomați, lideri politici, miniștri și europarlamentarii duc lupte grele pentru a îndupleca Austria să ne dea votul multașteptat.

Europarlamentarul, Victor Negrescu, a prezentat patru variante pentru forțarea unui vot în Consiliul JAI.

Varianta 1 este ca țara noastră să solicite menținerea subiectului pe ordinea de zi şi să insiste ca discuția să aibă loc în cadrul Consiliului de Justiție şi Afaceri Interne din 8 decembrie unde putem încerca, cum au făcut-o şi alte state în trecut, să presăm Austria să ne susțină;

Varianta 2 presupune ca România, cu suportul preşedintelui Consiliului European şi a preşedinției cehe la Consiliul UE, să pună tema pe ordinea de zi a reuniunii Consiliului European din 15-16 decembrie şi să insiste pentru un vot pozitiv. Preşedinția cehă şi Bulgaria depun deja eforturi în acest sens;

Varianta 3 ar fi ca România să preseze pentru stabilirea unei date certe când acest subiect ar putea figura pe ordinea de zi a JAI sau, pentru o intrare în spațiul Schengen diferită de a Croației, după eventuala parcurgere a unor etape suplimentare de evaluare, generate de posibila decuplare de Bulgaria;

Varianta 4 este ca țara noastră să apeleze la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, dar acest lucru ar putea fi făcut doar după un vot în cadrul JAI. Este o variantă care ar dura mai mult timp până la finalizare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...