Veste nu tocmai bună primită astăzi de România. Se pare că aderarea țării noastre la Spaţiul Schengen nu mai figurează pe primul loc al ordinii de zi de la Consiliul JAI stabilit pentru 8 decembrie, iar decizia a fost luată în cursul zilei de astăzi, în Comitetul Reprezentanților Permanenți (Coreper). Astfel că la data de 7 decembrie urmează să fie anunțată ordinea de zi.
Ulterior s-a aflat că decizia nu a fost amânată din lipsă de timp, ci pentru că Austria și Olanda se opun. Potrivit agendei publicate pe site-ul Consiliului UE, ministrii de Interne ar fi urmat să discute, pe 8 decembrie, „aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Bulgaria, Croaţia şi România, scopul fiind să adopte decizii în acest sens”.
„Miniştrii vor evalua, de asemenea, starea generală a Spaţiului Schengen, ca parte a ciclului anual al Consiliului Schengen. Aceştia se vor concentra în special pe combaterea traficului de migranţi şi pe interoperabilitatea sistemelor informatice”, potrivit agendei publicate pe site-ul Consiliului UE.
Tot în cursul zilei de astăzi, premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre aderarea la Schengen în timp ce transmite un mesaj de Ziua Națională a României.
„La 104 ani de la Marea Unire, ne găsim, din nou, într-un moment marcant al istoriei noastre: un război în desfăşurare la graniţa de Est şi un obiectiv naţional către care ne canalizăm toată energia, aderarea la Spaţiul Schengen. Şi acum, ca şi la încheierea Primului Război Mondial, principalele subiecte pe agenda naţională sunt siguranţa, stabilitatea şi modernizarea României.
Faţă de 1918, acum avem de partea noastră fonduri europene pentru reforme şi dezvoltare, precum şi protecţia oferită de NATO, cea mai puternică alianţă militară din istorie”, a scris premierul, joi, pe pagina sa de Facebook.
La începutul acestei săptămâni, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a transmis că social-democrații suedezi au căzut de acord cu aderarea țării noastre la Spațiul Schengen. Oficialul român a ținut să-i mulțumească purtătorului de cuvânt al acestora pentru susținere, care vine în urma unei discuții telefonice dintre cei doi.
Se pare că România a primit acordul din partea Suediei pentru a se alătura Spațiului Schengen. Inițial, această țară nu dorea să susțină România, însă ministrul român de Externe a avut o discuție telefonică pe data de 22 noiembrie cu purtătorul de cuvânt al social-democraților suedezi și lucrurile s-au schimbat radical.
În acest sens, Bogdan Aurescu a ținut să-i mulțumească suedezului Ardalan Shekarabi prin intermediul unei postări pe pagina sa de Twitter.
„Vă mulțumesc foarte mult, domnule Ardalan Shekarabi pentru declarația pozitivă de astăzi cu privire la aderarea României la Schengen, tot în urma discuției noastre foarte bune și cuprinzătoare din 22 noiembrie. Aderarea României va face Uniunea Europeană mai sigură”, a scris ministrul Afacerilor Externe pe Twitter.