România, la coada Europei, din nou: cu ce ne-am mai făcut de râs în fața occidentului

Gabriel Peneș 14.12.2022, 11:43
România, la coada Europei, din nou: cu ce ne-am mai făcut de râs în fața occidentului

România, la coada Europei, din nou. Reciclarea materialelor, folosirea acestora în industrie, nu pare să fie o prioritate pentru români. Conform datelor Eurostat, țara noastră se află pe ultimul loc între țările UE la rata de utilizare circulară a materialelor. Este important de știut că, anual, România plătește 200 de milioane de euro către UE ca sancțiune pentru ambalajele de plastic pe care nu le reciclează.

România, la coada Europei, din nou

România, la coada Europei, din nou. Deși în ultimii ani s-au făcut pași timizi în acest sens, românii nu prea iau în serios reciclarea materialelor și folosirea lor ulterioară în industrie. Și asta, spre deosebire de majoritatea țărilor europene pentru care această problemă este una importantă.

Rata de utilizare circulară a materialelor în UE (ponderea materialelor reciclate şi reintroduse în economie – economisind astfel extracţia materiilor prime primare – în utilizarea globală a materialelor) s-a situat anul trecut la 11,7%, ceea ce înseamnă că aproape 12% din resursele materiale în blocul comunitar au provenit din materiale reciclate, arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat), scrie Agerpres.

În 2021, cea mai ridicată rată de utilizare circulară a materialelor era în Ţările de Jos (34%), Belgia (21%) şi Franţa (20%), iar cea mai scăzută s-a înregistrat în România (1%), urmată de Finlanda şi Irlanda (ambele cu 2%), mai menționează sursa citată. Comparativ cu 2020, rata de utilizare circulară a materialelor a scăzut cu 0,1 puncte procentuale.

România, la coada Europei, din nou cu ce ne-am mai făcut de râs în fața occidentului
România plătește anual 200 de milioane de euro către UE doar pentru nereciclarea ambalajelor de plastic la parametrii europeni

Cu ce ne-am mai făcut de râs în fața occidentului

Rata a menţinut o tendinţă stabilă de creştere, de la un nivel de 8,3% în 2004 (primul an pentru care sunt disponibile datele), la 12% în 2019, înaintea de a scădea în perioada pandemiei (11,8% în 2020 şi 11,7% în 2021).

România achită anual o sumă exorbitant de mare către Uniunea Europeană (UE) pentru ambalajele de plastic pe care nu le reciclează. Mai precis, suma plătită de țara noastră pentru deșeurile nereciclate este de nu mai puțin de 200 de milioane de euro pe an.

În acest sens, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor s-a gândit la o metodă prin care să încerce să-i convingă pe cetățeni că este absolut necesar să recicleze deșeurile pentru a atinge ţintele de colectare şi reciclare impuse de Europa.

Astfel, a fost lansată prima campanie naţională de informare şi educare a publicului privind modul de reciclare a deşeurilor care se va derula timp de un an de o instituţie publică și are acordat un buget de 10 milioane de lei. De la 1 decembrie, campania „Reciclăm în România” este vizibilă în mediul online, iar din 15 decembrie vor fi difuzate primele spoturi radio-TV.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....