România dă lovitura în lume. Cum au creat senzație românii în plină pandemie

Ana Anitoiu 21.12.2020, 18:09
România dă lovitura în lume. Cum au creat senzație românii în plină pandemie

România dă lovitura în lume! Câțiva români au făcut senzație, în plină pandemie de coronavirus. Munca depusă de ei ar putea avea un impact colosal, la nivel internațional. Alți specialiști le vor lua în considerare descoperirea, în viitorul apropiat, și mulți oameni ar putea beneficia enorm de aceasta.

Cum reușește România să dea lovitura în lume

Acest succes li se datorează unor cercetători de la Facultatea de Fizică din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), care au colaborat cu parteneri din Coreea de Sud, pentru a noul coronavirus: Alina Asandei, Loredana Mereuță, Irina Șchiopu, Jonggwan Park, Chang Ho Seo, Yoonkyung Park și Tudor Luchian.

Cercetătorii menționați fac acum furori în lumea largă, după ce au făcut eforturi ca să identifice o nouă cale de atac, în lupta cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) și, implicit, cu boala pe care acesta o poate provoca, COVID-19, ce a provocat peste 1.702.000 de decese, în toată lumea, până la momentul transmiterii acestei știri, conform worldometers.info.

Ce descoperire au făcut românii

În urma studiului pe care l-au făcut, cercetătorii au descoperit un nou mecanism de distrugere celulară pe care îl provoacă virusul SARS-CoV-2. Prin publicarea într-un jurnal științific de top al American Chemical Society din Statele Unite ale Americii, rezultatul a fost validat de comunitatea științifică internațională.

Studiul lor se numește ”Non-Receptor-Mediated Lipid Membrane Permeabilization by the SARS-CoV-2 Spike Protein S1 Subunit”, iar impactul acestuia ar urma să fie extrem de important în lupta cu pandemia de coronavirus. Practic, ei au găsit o cale nouă de atac pe care o folosește noul coronavirus asupra celulelor-țintă. Această cale este destabilizarea mecanică și permeabilizarea membranelor lipidice celulare.

Romania da lovitura in lume. Cum au creat senzatie romanii in plina pandemie
Test COVID-19

Cum au explicat românii descoperirea pe care au făcut-o

Românii care au realizat acest studiu, colaborând cu colegi din Coreea de Sud, au explicat cum funcționează, mai exact, calea de atac a noului coronavirus pe care au descoperit-o ei. Aceștia au aflat cum reușesc particulele de coronavirus să provoace COVID-19 în organism.

”Rezultatele prezentate demonstrează că proteinele «spike S1» din structura SARS-CoV-2, esențiale pentru interacțiunea inițială a virusului cu celulele-țintă la nivelul receptorilor angiotensin-converting enzyme 2 (ACE2), pot distruge membranele lipidice și în absența respectivelor proteine receptor. Cu alte cuvinte, proteinele «spike S1» induc și un efect de lizare membranară asociat de obicei peptidelor citotoxice”, au explicat oamenii de știință.

Ce impact va avea descoperirea făcută de români

De asemenea, echipa de cercetători români de la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași a explicat ce impact ar putea avea descoperirea pe care a făcut-o despre noul coronavirus în combaterea pandemiei.

“Aceste descoperiri sunt utile tuturor celor implicați, mai ales medicilor și cercetătorilor, întrucât demonstrăm o nouă cale de infectivitate asociată SAR-CoV-2. Astfel, orice tratament administrat ulterior infectării ar trebui să țină seama și de această nouă cale de manifestare a patogenezei Covid-19”, a declarat profesorul Tudor Luchian, coordonatorul grupului de cercetare de la UAIC.

O nouă tulpină de coronavirus stârnește îngrijorare

Între timp, în Marea Britanie a început să se răspândească o nouă tulpină de coronavirus. ”Din păcate noua tulpină este în afara controlului. Trebuie să reluăm controlul şi singurul mod de a-l face este de a restricţiona contactele sociale. Va fi greu să o ţinem sub control până când nu va fi implementat un vaccin”, a declarat ministrul britanic al sănătăţii, Matt Hancock.

Din acest motiv, zborurile dintre România și această țară au fost suspendate. Noua variantă a virusului ar fi fost depistată și în alte țări din Europa. Cercetătorii au explicat cum, când și unde ar fi apărut. Vezi aici tot ce se știe despre aceasta și cum diferă față de forma dominantă a noului coronavirus!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...