Risc de secetă severă în România. Ministrul Agriculturii: Nivelul de precipitații a fost unul foarte scăzut

Ana Anitoiu 22.02.2022, 12:43
Risc de secetă severă în România. Ministrul Agriculturii: Nivelul de precipitații a fost unul foarte scăzut

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a atras atenția că există un risc de secetă severă în România în acest an agricol, mai ales în estul și sud estul României, pentru că nivelul de precipitații a fost unul foarte scăzut. Comisarul european pentru acest domeniu, Janusz Wojciechowski, a făcut o propunere pentru țările membre ale Uniunii Europene.

Ministrul Agriculturii, despre soluțiile referitoare la riscul de secetă

Adrian Chesnoiu a făcut declarația referitoare la riscul de secetă în cadrul discuțiilor din Consiliul Agricultură și Pescuit că România. Ministrul a spus că ar trebui să fie discutate măsuri urgente de Comisia Europeană.

Totodată, Adrian Chesnoiu a spus că pe fermierii români i-ar putea ajuta derogarea referitoare la plățile în avans. Oficialul a precizat că este nevoie de măsuri pe termen mediu și lung.

Risc de seceta severa in Romania
Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii. Inquam Photos / George Calin

Ce a propus comisarul european pentru agricultură

La rândul lui, comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a încurajat țările din Uniunea Europeană să susțină participarea agricultorilor la instrumentele de gestionare a riscurilor, prin noua Politică Agricolă Comună.

Comisarul european a spus că statele care fac parte din Uniunea Europeană ar putea susține posibilitatea de a aloca 3% din plățile directe pentru contribuția fermierului la instrumentele de gestionare a riscului.

„De asemenea, puteți susține asigurarea culturilor și a producției în cazul în care există pierderi ca urmare a fenomenelor meteorologice extreme”, a spus Janusz Wojciechowski.

Comisarul a adăugat că unii agricultori europeni sunt îngrijorați cu privire la faptul că strategia „De la fermă la furculiță” ar putea duce la o externalizare a producției alimentare și agricole în străinătate.

„Dacă standardele de sănătate, de mediu sau de bunăstare a animalelor aplicate importurilor noastre din străinătate sunt mult mai scăzute, acest lucru ar putea într-adevăr submina obiectivele noastre politice.

Trebuie să abordăm aceste preocupări, deoarece agenda noastră de sustenabilitate agroalimentară va avea succes numai dacă ne asigurăm că strategia De la fermă la furculiță aduce beneficii agricultorilor noștri, precum și societății europene, și poate deschide calea către o schimbare globală către sisteme alimentare sustenabile”, a mai spus comisarul.

Comisarul european pentru agricultură a precizat că în prezent Comisia lucrează la un raport cu scopul de a examina modul în care se poate obține coerență între politicile agricole, de mediu și comerciale.

Acest raport va conține o evaluare a justificării și a fezabilității juridice a aplicării standardelor de sănătate și de mediu ale Uniunii Europene la produsele agroalimentare importate, precum și la standardele de bunăstare a animalelor și la procesele și metodele de producție.

Întocmirea raportului are și scopul de a găsi inițiative concrete pentru asigurarea unei mai bune coerențe în aplicarea standardelor, în conformitate cu normele Organizației Mondiale a Comerțului. Documentul ar urmă să fie adoptat în iunie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...