Rețetă de caltaboș muntenesc. Ingrediente specifice și mod original de preparare

Daria Petrescu 23.05.2020, 18:06
Rețetă de caltaboș muntenesc. Ingrediente specifice și mod original de preparare

Rețetă de caltaboș muntenesc este unul dintre cele mai apreciate rețete de gospodine. Este un preparat care se gătește în special în perioada sărbătorilor de iarnă. Însă, nu este o regulă. Astfel că, aveți nevoie de cteva ingrediente, iar modul de preparare este unul simplu. Nu trebuie decât să urmați toți pașii, pentru ca rezultatul să fie cel așteptat.

Rețetă de caltaboș muntenesc, preparatul apreciat de întreaga familie

Caltabosul nu are tocmai o rețeta fixă. Preparatul are la baza ficatul de porc tras printr-un mat artificial sau natural. În funcție de regiune, rețeta de Așa se face că în unele cazuri caltabosul este foarte gras, în timp ce în alte cazuri acesta este făcut din carne cât mai slabă. Găsești rețete de caltaboș muntenesc, caltaboș ardelenesc.

  • 1 maț gros de porc
  • 1/2kg carne amestec
  • 1 ceșcuta de orez
  • O lingură griș
  • 1 ceapă tocată mărunt
  • 1 morcov ras
  • 10 stafide
  • 1 foaie dafin
  • 1 lămâie
  • piper
  • cimbru

 

Mod de preparare

În carnea tocată se adaugă ceapă, 1 linguriță sare,piper,cimbru,stafide,morcovul ras și orezul spălat bine.
Se curată bine mațul de porc,se spală și se umple cu amestecul de carne,se leagă la capete și se pune la fiert într-o cratiță de 3 l(depinde cât de lung e mațul).

Se adaugă 1 foaie de dafin, lămâia tăiată felii, o rămurică de cimbru și 2-3 stafide. Trebuie să fiarbă cca 1 ora la foc mic. Se servește cald cu covrigi inmuiati în zeamă, este rețeta recomandată de gustos.ro.

Cum cureți corect mațele de porc

Curățarea corectă a intestinelor este importantă, pentru că pornind de la această operațiune depinde succesul sau din contra eșecul preparatelor tradiționale din carne de porc.

Pentru preparate cu gust autentic românesc, că la mama acasă, trebuie să respectăm anumite reguli de preparare.

Mațele de porc vor fi folosite în funcție de destinația umpluturii, astfel că intestinele subțiri vor fi folosite pentru cârnați, cele groase pentru caltaboș, sangerete sau lebăr, iar stomacul sau vezica( mai rar) pentru tobă.

Se începe cu golirea conținutului intestinelor – inițial se elimina conținutul prin masaj ușor, apoi alegem mațele în funcție de calitatea lor, eliminăm grăsimea de pe ele, le întoarcem pe dos și le spălăm bine.

Mațele de porc vor fi folosite în funcție de destinația umpluturii
Mațele de porc vor fi folosite în funcție de destinația umpluturii

După aceea le intorcem din nou pe față și cu un cuțit din lemn sau cu muchia unui cuțit ( partea care nu taie) curățăm suprafață lor, apoi le întoarcem din nou pe dos, le curățăm, și vom repetă această operațiune de câteva ori.

Avem grijă să clatim după fiecare operațiune de curățare, în apă cu oțet, după care se vor freca ambele părți ale intestinelor cu sare. După ce se vor scurge cele 30 de minute vom clăti intestinele în apă rece cu oțet de mai multe ori și pe interior și pe exterior.

 

Urmăriți Impact.ro și pe