Rețeta delicioasă de cornulețe cu untură proaspătă de porc

Daria Petrescu / 25.12.2019, 11:33
Rețeta delicioasă de cornulețe cu untură proaspătă de porc

Toată lumea a auzit despre celebrele cornulețe cu untură, fragede cu gustul lor desăvârșit. Mănânci de nu te mai oprești. Unde mai pui, că nu sunt deloc greu de preparat și sunt alegerea perfectă pentru masa de Craciun.

Rețeta de cornulețe cu untură proaspătă de porc, pe care trebuie să o încerci neapărat

Cornulețe foarte fragede, cu untură și smântână este o rețetă veche, rusească, din caietele vechi cu rețete de prăjituri. Se fac foarte ușor, se mențin fragede multe zile și se pot umplu cu nucă, gem, rahat.

Ingrediente:

2 căni de untură (osânză) de porc curată, nesărată, netopită (10 linguri stra-pline). Cu cât pui mai multă untură cu atât sunt mai fragede. Deci untura să fie mai multă (în proporţie) decât borşul.

1 cană de borş proaspăt (200 ml – sau mai puţin pentru a le face şi mai fragede)

1 cană zahăr (eu pun numai jumătate (nu-mi plac foarte dulci)

4-5 plicuri zahăr vanilat

drojdie cât o nucă

făină de grâu cât cuprinde (depinde de făina ta)

esenţă de rom/vanilie (2-3) + 1 linguriţă sare (nu uita, ca mine)

Pentru umplutură: miez de nucă prăjit puţin sau/şi rahat, migdale, merișoare, etc.

Mod de preparare:

Dizolvă drojdia în borş călduţ (NU fierbinte) unde ai pus sarea . Pune într-un lighean untura, zahărul, borşul, esenţa şi adaugă făină în ploaie, până iese un aluat elastic nelipicios, care NU se rupe. 5-7 minute circa. Nu mai mult că se înmoaie.

Lasă puţin la rece sau nu. Eu nu am lăsat niciodată.

Se fac foarte ușor, se mențin fragede multe zile și se pot umplu cu nucă, gem, rahat
Se fac foarte ușor, se mențin fragede multe zile și se pot umplu cu nucă, gem, rahat

Întinde o foaie de circa 3 mm grosime. Nu o întinde prea groasă căci vor creşte la cuptor şi devin imense. Nu ar fi nimic rău în asta dacă nu s-ar coace greu. Rişti să rămână crude în interior .

Cu o rotiţă… sau cum s-o fi numind obiectul ăla, se împarte foaia în rânduri (uită-te la imagine) iar apoi ori se fac pătrate ori triunghiuri. Cum îţi vine la îndemână.

Pune într-un capăt o bucăţică de nucă sau rahat (tăiat în prealabil), rulează şi aşează în tavă

Dai la cuptor – foc domol (temperatura 180-200 grade) vreme de 10-20 minute. Depinde mult de cuptor şi de temperatură. Îţi sugerez să nu laşi focul la maxim că se pârlesc repede deasupra/dedesubt, dar rămân crude la interior. Mai bine lasă focul lent.

Încerci rupând unul în două dar, ATENŢIE, când sunt fierbinţi par un pic crude la interior. Este absolut normal, untura are acest efect. Scoate-le, pune imediat zahăr pudră deasupra. Zahărul pudră trebuie neapărat spulberat când sunt fierbinţi, altfel nu se mai prinde. Lasă-le puţin să se răcească, este rețeta prezentată de rețeteîndrăznețe.blogspot.com.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI