Republicanii au motiv de sărbătoare. Au obținut majoritatea în Camera Reprezentanților: „Americanii sunt gata pentru o nouă direcție”

Elena Avramescu 17.11.2022, 10:19
Republicanii au motiv de sărbătoare. Au obținut majoritatea în Camera Reprezentanților: „Americanii sunt gata pentru o nouă direcție”

Bucurie mare pentru republicani, după ce au reușit să obțină nu mai puțin de 218 locuri de care aveau nevoie pentru a putea deține majoritatea în Camera Reprezentanților, conform noilor estimări ale televiziunilor americane. Cu toate acestea, se pare că victoria este la limită, însă suficientă pentru a reuși să blocheze inițiativele legislative ale președintelui Joe Biden pentru următorii doi ani.

Câștig plin de emoții pentru republicani

„Americanii sunt gata pentru o nouă direcție, iar republicanii din Camera Reprezentanților sunt gata să livreze”, a notat Kevin McCarthy, pe Twitter.

Acest lucru este cât se poate de problematic pentru Joe Biden, deoarece înfrângerea suferită în fața republicanilor semnifică faptul că este nevoit să caute mai multe voturi a-și trece prin Camera Reprezentanților principalele priorități legislative.

Cu toate acestea, președintele SUA a ținut să-l felicirte miercuri pe McCarthy, spunând că este deschis pentru colaborare.

„Poporul american vrea ca noi să realizăm lucruri pentru el (…)Voi lucra cu oricine – republicani sau democraţi – doreşte să lucreze cu mine pentru a acţiona (…) Alegerile de săptămâna trecută au demonstrat puterea şi rezistenţa democraţiei americane. A fost o respingere masivă a celor care pun la îndoială rezultatele alegerilor, a violenţei politice şi a intimidării”, a spus Biden.

„Democrații vor continua să joace un rol important în susținerea agendei lui Joe Biden, folosind o influență considerabilă asupra unei majorități republicane restrânse”, a declarat și Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților.

McCarthy, noul președinte al Camerei Reprezentanților, va avea de așteptat până î ianuarie ca să va fi ales de republicani, având toate șansele de partea sa.

Republicanii au obtinut majoritatea in Camera Reprezentantilor
Victorie pentru republicani in Camera Reprezentantilor

La data de 8 noiembrie s-au organizat alegerile de la mijlocul mandatului, unde republicanii se bazau pe popularitatea scăzută a președintelui Joe Biden, dar și pe faptul că partidul președintelui se confruntă de obicei cu o scădere masivă în sondaje. În pofida acestui lucru, democrații au reușit să rămână în fruntea Senatului și au minimalizat pierderile din Camera Reprezentaților unde au pierdut majoritatea.

În prezent, democrații dețin o majoritate de 50 la 49 în Senat, iar ultimul mandat de senator va fi decis la data de 6 decembrie, atunci când va avea loc turul al doilea al alegerilor din Georgia.

Încă din cursul zilei de miercuri, canalele de televiziune NBC, CNN, Fox News şi CBS au estimat că republicanii vor avea cel puțin 218 de locuri în Camera Reprezentanţilor din cele 435. În cazul în care se vor concretiza aceste cifre pentru toate locurile, rezultatul obţinut de Joe Biden ar urma să fie cel mai bun al unui preşedinte american în mai bine de 20 de ani la alegerile intermediare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...