Joe Biden, anunț de ultimă oră către NATO. Racheta căzută în Polonia ar fi aparținut forțelor aeriene ucrainene

Elena Avramescu 16.11.2022, 12:20
Joe Biden, anunț de ultimă oră către NATO. Racheta căzută în Polonia ar fi aparținut forțelor aeriene ucrainene

În cursul serii de ieri, două rachete rusești au căzut pe teritoriul Poloniei, iar momentan se presupune că au ajuns accidental în Polonia, unde doi oameni au murit. Cu toate acestea, șefii de stat ai țărilor membre NATO s-au declarat îngrijorați astfel că au fost ținute ședințe de urgență pentru a discuta pe tema securității internaționale și pentru a se lua cea mai bună decizie cu privire la cele întâmplate.

Joe Biden nu crede că Rusia a lansat racheta care a căzut în Polonia

UPDATE 12:20. Președintele american a transmit un mesaj ferm liderilor NATO, spunând că racheta care a explodat marți pe teritoriul polonez aparținea forțelor aeriene ucrainene, cu toate că era de fabricație rusească, potrivit The Guardian.

Mai mult, aparent SUA și Rusia au ajuns la un acord comun, spunând că racheta care a lovit marți un sat polonez și a ucis 2 oameni, aparținea Apărării antiaeriene a Ucrainei, acest lucru întâmplându-se în încercarea de a respinge un atac rusesc cu rachetă asupra Ucrainei, potrivit The Guardian.

Ministerul rus a mai precizat că a identificat epava ca fiind o rachetă de tip S-300, ce se află în dotarea armatei ucrainene.

Știre inițială

În această dimineață, secretarul general al ONU Antonio Guterres a declarat că este „absolut esenţial să se evite escaladarea războiului din Ucraina”, fiind extrem de îngrijorat din cauza veștii conform căreia a avut loc o explozie a unei rachete de fabricaţie rusă în Polonia.

În acest sens, purtătorul său de cuvânt a emis un scurt comunincat prin care a informat că a cerut o „anchetă aprofundată” asupra atacului care a ucis două persoane, acest lucru putând duce la o escaladare majoră a conflictului din Ucraina, cu implicarea unui stat membru NATO.

Președintele american Joe Biden este puțin sceptic în privința lansării de rachete în Polonia de către Rusia, însă, în pofida acestui lucru, Washingtonul și aliații săi urmează să stabilească cu exactitate ce s-a întâmplat cu adevărat, pentru a putea avea o reacție corectă.

„Este puţin probabil să fi fost trasă din Rusia”, a declarat preşedintele american Joe Biden la finalul unei întâlniri de urgenţă cu ceilalţi lideri ai G7.

În plus, se pare că președintele SUA ar fi spus reporterilor prezenți la întâlnirea de urgență că se va asigura ca totul să fie în deplină siguranță pentru a fi stabilit ce s-a întâmplat cu adevărat în contextul în care o rachetă a explodat în Polonia, ucigând doi oameni, la granița cu Ucraina.

Secretarul general al ONU, ingrijorat in privinta rachetor rusesti cazute in Polonia
Secretarul general al ONU, ingrijorat in privinta rachetor rusesti cazute in Polonia

Alarma s-a dat în Polonia la scurt timp după ce două rachete rătăcite au căzut pe teritoriul polonez, mai precis în orașul Przewodów, de pe partea poloneză a graniței cu Ucraina. S-a aflat ulterior că rachetele au lovit un uscător de cereale înaînte de a provoca victime umane.

La fața locului a ajuns rapid poliția locală, procuratura, precum și unități ale armatei poloneze, iar premierul polonez Mateusz Morawiecki a convocat o reuniune urgentă a organismului care se ocupă de problemele de securitate naţională şi apărare. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Guvernului pe contul de Twitter, potrivit Reuters.

Cu toate acestea, Ministerul rus al Apărării neagă faptul că rachete rusești ar fi căzut în Polonia.

„Este oprovocare deliberată pentru a escalada situația. Nu au existat lovituri asupra țintelor din apropierea graniței dintre Ucraina și Polonia cu arme rusești. Resturile publicate de presa poloneză de la scena din Przewodow nu au nimic de-a face cu armele rusești”, a notat ministerul.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...