Republica Moldova sporește securitatea după exploziile din Transnistria

Elena Avramescu 27.04.2022, 07:14
Republica Moldova sporește securitatea după exploziile din Transnistria

Republica Moldova a cerut marți cetățenilor să rămână calmi și să-și intensifice securitatea, după ce o serie de explozii într-o regiune separatistă susținută de Rusia a stârnit temeri de o deversare a războiului din Ucraina. Regiunea separatistă a Transnistriei a declarat că au avut loc luni și marți explozii în Ministerul Securității, o unitate militară și un turn de radio aparținând Rusiei și le-a numit „atacuri teroriste”.

Exploziile din Transnistria au dus la sporirea securității din Republica Moldova

Transnistria este situată la aproximativ 80 de kilometri (50 de mile) de capitala Moldovei, Chișinău, la granița cu vestul Ucrainei.

„Îndemnăm cetățenii să păstreze calmul și să se simtă în siguranță”, a spus președintele Maia Sandu, după o ședință a consiliului de securitate națională, potrivit France 24.

Președintele Moldovei a recomandat intensificarea patrulelor și a verificărilor vehiculelor în apropierea unei zone tampon cu Transnistria, măsuri mai stricte de siguranță publică și verificări de securitate asupra infrastructurii critice.

Conflictul din Ucraina a stârnit temeri în Moldova că ar putea deveni următoarea țintă a Rusiei. Ucraina a acuzat Rusia că a organizat exploziile, iar consilierul prezidențial Mykhailo Podolyak a scris pe Twitter că Moscova „dorește să destabilizeze regiunea transnistreană și sugerează că Moldova ar trebui să aștepte „oaspeți””.

Kremlinul și-a exprimat „îngrijorarea” cu privire la explozii. Agenția de știri de stat rusă RIA Novosti a citat o sursă din guvernul transnistrean spunând că atacatorii au intrat din Ucraina.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), cel mai mare organism de securitate din lume, a condamnat „toate încercările de a destabiliza situația” din Transnistria și zona sa tampon.

Două explozii au lovit marți dimineața un turn de radio care retransmite posturi rusești în apropiere de granița cu Ucraina, a anunțat Ministerul de Interne al regiunii separatiste.

Exploziile din Transnistria au dus la sporirea securitatii din Republica Moldova
Explozii Transnistria

De asemenea, a mai spus că birourile Ministerului Securității de Stat din orașul principal, Tiraspol, au fost lovite de ceea ce părea a fi un atac cu lansare de grenade luni seara, când se sărbătorea Paștele Ortodox. Ferestrele și ușile au fost explodate și fumul „ieșea din clădiri”, se arată într-un comunicat.

Consiliul de Securitate al Transnistriei a declarat că o unitate militară a fost lovită în satul Parkany din apropierea principalului oraș Tiraspol.

„Observăm îndeaproape și știrile provoacă îngrijorare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în timp ce a refuzat să comenteze cine s-a aflat în spatele atacurilor.

Maia Sandu a spus că aceasta a fost „o încercare de a escalada tensiunile” și a dat vina pe „diferențele interne dintre diferitele grupuri din Transnistria care au un interes în destabilizarea situației”.

Liderul transnistrean Vadim Krasnoselsky a sugerat că Ucraina este de vină și a cerut Kievului să investigheze „mișcarea ilegală a luptătorilor pe teritoriul Transnistriei și comiterea unui act terorist pe teritoriul nostru”.

Transnistria a declarat un cod „roșu” de amenințare teroristă timp de 15 zile, a intensificat controalele de securitate la drumuri și la frontiera sa cu Moldova, a trecut școlile la învățământ la distanță și a anulat o paradă de comemorare a victoriei celui de-al Doilea Război Mondial din 9 mai.

Regiunea nerecunoscută s-a separat în 1990, urmată de un scurt război în 1992, cu forțele rusești luptând alături de separatiști împotriva forțelor moldovenești. Într-un conflict înghețat, Rusia a desfășurat trupe acolo, păzind un stoc de aproximativ 20.000 de tone de muniție. Chișinăul a cerut de mult timp la plecarea trupelor ruse.

Un înalt oficial militar rus a ridicat săptămâna trecută problema „opresiunii” vorbitorilor de limbă rusă din Transnistria, în contextul campaniei militare a Rusiei în Ucraina. Ministerul de Externe al Republicii Moldova l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în urma acestor comentarii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...