Paște 2024, tradiții și obiceiuri. Alimentul pe care trebuie să îl consume credincioșii dis-de-dimineață

Emanuela Pană 04.05.2024, 12:00
Paște 2024, tradiții și obiceiuri. Alimentul pe care trebuie să îl consume credincioșii dis-de-dimineață

Sărbătoarea Paștelui este cea mai mare și mai solemnă dintre sărbătorile anului, aducând cu ea speranța mântuirii și a vieții veșnice. Sărbătoarea este însoțită de numeroase tradiții și obiceiuri, printre care vopsitul ouălor, micile obiceiuri din jurul gospodăriei, preparatele culinare tradiționale… Iată tot ce trebuie să știi despre tradițiile de Paște 2024. 

Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Mare

În tradiția ortodoxă, începutul sărbătorii este marcat odată cu postul de 7 săptămâni. Încă din Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, care începe cu Duminica Floriilor și se încheie cu Sâmbăta Mare, credincioșii respectă o mulțime de tradiții. Iată câteva dintre cele mai populare: 

  • În Lunea Mare are loc a doua denie (slujbă religioasă de seară) din Săptămâna Mare și este dedicată vieții lui Iisus, care a fost vândut de Iuda pe 30 de arginți; 
  • În Marțea Mare, gospodinele obișnuiesc să facă treburi în casă și pe lângă gospodărie; 
  • Se mai poate spăla, călca și se mai pot face treburi gospodărești până miercuri; 
  • Joia Mare este ziua dedicată pomenirii celor care nu mai sunt printre noi, iar femeile merg la biserică pentru a împărți bucate de post. În Joia Mare se pregătește pasca, se face cozonacul de Paște și se vopsesc ouăle. Se spune că ouăle vopsite în Joia Mare și consumate în prima zi de Paște apără de suferințe și necaz; 
  • Vinerea Mare, numită și Vinerea Patimilor, Vinerea Seacă sau Vinerea Neagră este ziua în care, potrivit tradiției, Iisus a fost răstignit și a murit pe cruce.  

Citește și: Care este cel mai grav păcat în Vinerea Mare. Atenție, aduce mult ghinion

Tradiții în prima zi de Paște 2024

Prima zi de Paște (Învierea Domnului) aduce un noian de tradiții, obiceiuri și superstiții, respectate cu strictețe an de an. Conform tradiției, în unele zone ale țării, oamenii se trezesc din somn la miezul nopții (noaptea de sâmbătă spre duminică), atunci când bat clopotele, se spală cu apă curată, își pun haine noi și merg spre biserică.

În dimineața primei zile de Paște, fetele și flăcăii se scaldă într-o apă curgătoare, fără să fie văzuți de nimeni, pentru a fi iuţi, sprinteni, sănătoşi, harnici şi iubiţi. Tot duminică dimineața, există tradiția ca toți membrii familiei să se spele pe față cu apă curată de izvor, pentru a fi sănătoși și cu fața frumoasă.  

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Se mai spune de asemenea că de Paște trebuie să îți înnoiești garderoba. Purtarea unor veșminte noi în Duminica Învierii simbolizează purificarea corpului și a sufletului. În zona Transilvaniei, fetele se spală cu apă de la moară, de pe roata morii, în prima zi de Paște, să fie frumoase.  

Există și câteva interdicții în prima zi de Paște. Una dintre ele spune că nu ai voie să dormi în Duminica Învierii. Conform superstiției, dacă vei fi somnoros, vei avea ghinion tot anul. Viermii vor mânca semănăturile, recolta va fi distrusă și te va prinde ploaia ori de câte ori vei vrea să lucrezi câmpul. 

Nu trebuie să arunci lumânarea aprinsă în noaptea de Paște. Este bine să o păstrezi în casă. Ea se aprinde în caz de boală, calamități naturale sau supărări. 

Vezi și: Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Paște. Cu ce este bine să stropești casa pentru a fi ferit de necazuri

Ce se mănâncă în prima zi de Paște 2024? 

Tradiția spune că la masa de Paște trebuie să se mănânce mai întâi un ou, existând credința că acesta aduce sănătate trupului pe parcursul anului. În Duminica Paștelui se consumă, de asemenea, pește și pasăre, pentru a fi sprinten ca peștele și ușor ca pasărea.  

Paste 2024
Alimentele care se consuma in prima zi de Paste

O superstiție străveche spune că nu ai voie să mănânci oul cu sare în prima zi de Paște, deoarece vei transpira tot anul. Pasca și anafura sunt considerate leacuri, fapt pentru care se păstrează bucăți din acestea peste an. 

O altă superstiție spune că persoana cu care ciocnești ouăle vopsite de Paște va fi cu tine și pe lumea cealaltă. În plus, dacă păstrezi un ou roșu vreme de 40 de zile după sărbătoare și nu se strică, vei avea noroc tot anul. 

Se spune că pruncii născuți de Paște vor avea o viață luminată și presărată cu noroc, iar cei care mor în duminica de Paște sunt scutiți de Judecata divină. Astfel, sufletele lor ajung direct în Rai. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...