Repartizare licee 2022. Cum afli la ce liceu ai intrat 

Emanuela Pană 05.07.2022, 09:00
Repartizare licee 2022. Cum afli la ce liceu ai intrat 

Repartizare licee 2022, cum afli la ce liceu ai fost repartizat. După afișarea rezultatelor la Evaluarea Națională, absolvenții de gimnaziu mai au de trecut un hop și anume de admiterea la liceu, începând cu 4 iulie. Ierarhia absolvenților a fost publicată după anunțarea rezultatelor finale la Evaluarea Națională 2022. Află în continuare cum se face repartizarea anul acesta.

Repartizare licee 2022. Tot ce trebuie să știe viitorii liceeni

Absolvenții de clasa a VIII-a au scăpat de emoțiile Evaluării Naționale, însă urmează cele legate de admitere și repartizare licee 2022. Începând cu data de 4 iulie, elevii care au promovat examenul de Evaluare Națională 2022 trebuie să completeze fișa de admitere la liceu, urmând ca pe 14 iulie să afle la ce liceu au fost repatizați.

Elevii vor completa fișa de admitere la liceu în perioada 4-11 iulie, în prezența părinților sau a reprezentanților legali și a dirigintelui clasei. Tot în această perioadă se completează și fișele de înscriere de către absolvenții de gimnaziu care doresc să participle la admitere în alt județ.

Cum se calculează media de admitere la liceu 2022

Admiterea la instituția de învățământ a viitorilor liceeni se face pe baza mediei obținute la Evaluarea Națională și a mediei generale din cei patru ani de școală, fără concurs, după cum urmează:

MA= 0,2 × ABS+ 0,8 × EN, unde unde MA înseamnă media de admitere, ABS înseamnă media generală de absolvire a claselor V-VIII, iar EN reprezintă media generală obținută la Evaluarea Națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a.

Cum se completează fişa de admitere la liceu 

În momentul în care completează fișa de admitere la liceu, candidații și părinții trebuie să aibă mare grijă, întrucât trecerea greșită a codurilor va conduce la o repartizare nedorită (mai multe detalii AICI). Atunci când completează opțiunile dorite, elevii trebuie să țină cont de următoarele reguli, potrivit broșurii de admitere la liceu în 2022:

  • Completează pe primele locuri opţiunile pe care le doreşti cel mai mult, chiar dacă nu eşti sigur că media îţi permite să intri la aceste opţiuni;
  • Continuă cu opţiuni care ţi-ar plăcea, apoi opţiuni la care nu te-ar deranja să fii repartizat;
  • Încheie cu opţiunile cele mai puţin dorite, dar pe care trebuie să le enumeri pe fişă, pentru siguranţă;
  • Nu completa o opţiune nedorită înaintea unei opţiuni dorite. Prima opţiune este şi  prima luată în considerare pentru fiecare elev;
  • Completarea unui număr mare de opţiuni pe fişa de admitere nu îți dăunează în niciun fel, pentru că oricum vei intra la prima opţiune a ta la care mai sunt locuri disponibile.

„Nu există nici un «număr magic» de opţiuni care trebuie completate pe fişă: important este ca acest număr să fie suficient de mare ca să permită repartizarea şi să fie ordonate – de la cea mai dezirabilă la cea mai puţin dezirabilă“, transmite edu.ro.

Reamintim că în intervalul 16 mai – 3 iunie au avut loc ședințe de instruire cu părinții și elevii în vederea prezentării procedurilor de admitere și a planului de școlarizare, organizate la instituția de învățământ sau prin mijloace electronice.

Când se face repartizarea computerizată a elevilor

Repartizarea computerizată a elevilor la liceu se va face pe 14 iulie 2022, în două etape, potrivit calendarului admiterii în învățământul liceal pentru anul școlar 2022-2023. La prima etapă a repartizării computerizate vor participa doar elevii care au susținut Evaluarea Națională.

Cum funcționează algoritmul de repartizare

Repartizarea computerizată are loc după verificări multiple și corectarea erorilor semnalate. Algoritmul de repartizare ordonează candidații descrescător după media de admitere, ordonându-i începând de la elevul cu cea mai bună medie.

Exemple pentru explicarea algoritmului:

1. Presupunem că elevul are media 10. El este cel mai bun din judeţ, este repartizat primul, deci la prima sa opţiune. El este primul care ocupă primul loc din judeţ.

2. Presupunem că elevul are media 9 şi la prima sa opţiune s-au ocupat 14 locuri de către 14 elevi cu medii mai mari decât media lui. El va fi al 15-lea repartizat la prima sa opţiune.

3. Presupunem că elevul are media 8 şi la prima sa opţiune s-au ocupat toate locurile de către elevi cu medii mai mari decât a lui. Dacă la a doua sa opţiune mai există locuri libere, el va repartizat la a doua sa opţiune. Altfel, se verifică a treia opţiune de pe fişa sa, şi următoarele, în ordine, până la găsirea primei sale opţiuni la care mai sunt locuri libere.

De notat că nu se poate întâmpla ca «locul tău» să fie ocupat de către cineva cu medie mai mică decât a ta, pentru că tu eşti repartizat înaintea lui“, mai arată sursa citată.

Repartizare licee 2022. Cum afli la ce liceu ai intrat 

Rezultatele repartizării computerizate la licee vor fi anunțate de Ministerul Educației pe site-ul oficial, pe 14 iulie. Absolvenții clasei a VIII-a vor fi repartizați în funcție de ierarhia publicată pe edu.ro.

Calendarul admiterii la liceu 2022

  • 4–11 iulie 2022: Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a;
  • 4–11 iulie 2022: Introducerea în baza de date computerizată (în aplicația informatică centralizată) a datelor din fișele de înscriere;
  • 4–11 iulie 2022: Verificarea de către părinți și candidați a corectitudinii datelor din fișa listată de calculator, corectarea eventualelor greșeli în baza de date computerizată și listarea fișelor corectate din calculator;
  • 12 iulie 2022: Termenul-limită pentru transmiterea bazei de date de la centrele de înscriere la centrul de admitere județean/al municipiului București;
  • 12 iulie 2022: Transmiterea bazei de date de la centrele de admitere județene/al municipiului București la Centrul național de admitere prin confirmarea, de către acestea, a finalizării operațiunilor specifice;
  • 13 iulie 2022: Verificarea și corectarea eventualelor erori din bazele de date;
  • 14 iulie 2022: Repartizarea computerizată în învățământul liceal a absolvenților clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2022 – 2023;
  • 14 iulie 2022: Comunicarea rezultatelor candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal;
  • 15–20 iulie 2022: Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați;
  • 20 iulie 2022: Transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere;
  • 21, 22 și 25 iulie 2022: Rezolvarea de către comisia de admitere județeană/ a municipiului București, a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...