Recensământul a început cu stângul. Ce probleme au apărut la platforma de autorecenzare

Ana Anitoiu 14.03.2022, 11:43
Recensământul a început cu stângul. Ce probleme au apărut la platforma de autorecenzare

Recensământul a început luni cu stângul. Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat că platforma de autorecenzare întâmpină probleme. Cei care completează chestionarul oficial cu datele necesare au dreptul ulterior la o zi liberă plătită.

Probleme cu platforma de autorecenzare, în prima zi de recensământ

Recensământul populației României ar fi trebuit să se desfășoare anul trecut. Însă, din cauza pandemiei de coronavirus, a fost amânat pentru anul acesta. În premieră, numărarea românilor și a locuințelor acestora va fi 100% informatizată, iar oamenii se vor putea autorecenza, urmând să primească o zi liberă plătită pentru acest lucru.

Institutul Național de Statistică a pregătit o platformă pentru recensământul din acest an. Cei care vor să se autorecenzeze o pot accesa pe: recensamantromania.ro. Însă, la momentul transmiterii acestei știri, pagina de internet nu se încarcă.

„Ca urmare a interesului foarte ridicat manifestat de populaţie pentru accesarea platformei de autorecenzare în primele ore ale zilei de 14 martie, website-ul dedicat Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor a fost suprasolicitat.

Până la suplimentarea resurselor de natură tehnică, rugăm persoanele care doresc să se autorecenzeze să acceseze direct Platforma de Autorecenzare la adresa autorecenzare.insse.ro sau site-ul Institutului Naţional de Statistică la adresa insse.ro/cms/ro”, a anunţat INS.

Au aparut probleme la platforma de autorecenzare
Recensamantul populatiei Romaniei a inceput luni. Foto: pexels.com

În ce perioadă se poate face autorecenzarea

Românii se pot autorecenza în perioada 14 martie – 15 mai 2022 folosind orice dispozitiv electronic, telefoane inteligente, tablete, laptopuri şi calculatoare. Oamenii au la dispoziție și varianta autorecenzării asistate, ce se poate face în spaţii special amenajate de fiecare primărie, cu sprijinul unui recenzor, fie pe tabletele organizatorilor, fie pe propriile dispozitive electronice.

Autentificarea pe platforma pregătită de Institutul Național de Statistică pentru recensământ, atât pentru autorecenzare, în prima fază, cât și în cazul chestionării realizate de către recenzor, în cea de-a doua, se va face prin introducerea CNP-ului persoanei care participă.

La recensământ poate participa orice persoană, indiferent de cetățenie, care are reşedinţa în România pentru o perioadă de cel puţin un an. Autorecenzarea se face în doi paşi. Mai întâi se trimite un formular de pre-înregistrare, după care beneficiarul primeşte un link în care se află chestionarul.

Formularul pentru acest recensământ conține întrebări referitoare la studiile absolvite, ocupație și venituri. Dincolo de aceste date, românii primesc și o întrebare referitoare la efectele pandemiei de coronavirus.

Cei care nu se vor autorecenza vor fi vizitați la domiciliu de către recenzori în perioada 16 mai – 17 iulie. Recensământul din acest an este cel de-al treisprezecelea din istoria țării și cel de-al patrulea după Revoluţia din decembrie 1989. Cei care vor refuza să participe într-un fel sau altul vor risca amenzi ce vor porni de la 5.000 de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...