Recensământ 2022. Cum se face autorecenzarea începând de luni, 14 martie. Tot ce trebuie să ştii

Cătălina Burghelea 13.03.2022, 11:56
Recensământ 2022. Cum se face autorecenzarea începând de luni, 14 martie. Tot ce trebuie să ştii

În România, procedura de autorecenzare începe luni, 14 martie 2022. Concret, autoritățile române vor colecta date de la populație pentru Recensământul Populației și Locuințelor ce presupune, în premieră pentru țara noastră, autorecenzarea online, precum și autorecenzarea online asistată pentru persoanele cu abilități digitale reduse.

Ce trebuie să știi despre recensământul din 2022

Orice persoană, indiferent de cetățenie, cu reședință în România (care trăiește pe teritoriul țării noastre pentru o perioadă de cel puțin 12 luni) se poate autorecenza în doi pași. Chestionarul pentru autorecenzare a fost realizat astfel încât să ne fie mai ușor să răspundem, în condițiile în care nu beneficiem de o instruire specială, precum cea de care dispun recenzorii.

Foarte important de precizat este faptul că fiecare român va avea propriul chestionar de autorecenzare, valabil situației particulare în care se găsește, a punctat Silvia Pisică, director general în cadrul Institutului Național de Statistică, cea care coordonează Recensământul Populației din 2022.

Cum se face autorecenzarea în România

Astfel, primul pas este accesarea Platformei de autorecenzare și completarea formularului de pre-înregistrare, apoi vei fi condus la chestionarul individual de recensământ printr-un link trimis la adresa/adresele de email indicate de tine. După ce ai completat chestionarul, apeși butonul „Finalizare”, iar formularul este transmis în baza de date a recensământului.

„Știți foarte bine, partea de colectare a datelor se va realiza prin două metode: prin autorecenzare și prin recenzare asistată, realizată cu ajutorul recenzorilor, care vor realiza cu ajutorul tabletelor, interviurile față în față.

Vor fi chestionare particularizate pentru cine este căsătorit și cine nu e, pentru absolveniți de facultate sau de liceu, pentru cei dintr-o anumită categorie de vârstă sau din alta, mai ținem cont dacă lucrează sau nu, dacă este pensionar”, a explicat Silvia Pisică, director general în cadrul Institutului Național de Statistică, potrivit Hot News.

Proces disponibil în perioada 14 martie – 15 mai 2022

Cetățenii români care se autorecenzează trebuie să completeze chestionarul în funcție de situația avută la momentul de referință al recensământului. Acest proces este disponibil populației în perioada 14 martie – 15 mai 2022 și poate fi realizat de pe orice dispozitiv electronic (telefoane inteligente, tablete, laptopuri, desktopuri etc.).

Autorecenzarea online asistată poate fi efectuată în spații special amenajate de fiecare primărie, fie pe tabletele recenzorilor ARA, fie de pe propriile dispozitive electronice, cu sprijinul unui recenzor.

Detaii importante pentru români

Pentru ca autorecenzarea să fie un succes, fiecare român trebuie să aibă acces la internet. Apoi să aibă o adresă de email valabilă. Mai pe scurt, intri pe site-ul Recensământului, la butonul din stânga (marcat cu roșu), și completezi formularul ca persoană de referință sau în calitate de cap al familiei (gospodăriei), după care îi adaugi pe ceilalți membri ai familiei. În funcție de persoanele declarate, sistemul informatic generează câte un link cu chestionarul.

Ce faci dacă ai completat greșit formularul și vrei să corectezi

Este bine de știut ce faci dacă ai completat greșit ceva în chestionar.

„Când termini de completat o secțiune și o faci în mod corect, ea se colorează în verde, semn că e ok. Dacă uiți să completezi un răspuns, întrebarea pe care ai omis-o devine albastră. Iar dacă completezi un răspuns greșit (de pildă că ești născut în 1980 și declari că ai absolvit o facultate în 1985, răspunsul tău se colorează în roșu și ești alertat de sistem cu privire la eroare”, a precizat Silvia Pisică.

După ce ai completat, la final vei fi înștiințat câte și care sunt răspunsurile eronate, întrebările la care ai omis să răspunzi, precumși cele la care ai dat informații corecte.

Țara noastră se află la al treisprezecelea recensământ din istorie și al patrulea după Revoluția din ’89.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...