Reacție extrem de dură a lui CTP după amenințările cu blocarea stării de urgență. „N-o să mai avem unde să-i înmormântăm”

Redacția IMPACT 14.04.2020, 19:35
Reacție extrem de dură a lui CTP după amenințările cu blocarea stării de urgență. „N-o să mai avem unde să-i înmormântăm”

Președintele României a anunțat marți că starea de urgență pentru teritoriul României este prelungită, cu alte 30 de zile. Liderul interimar al social democraților, Marcel Ciolacu pune, însă anumite condiții pentru această prelungire a stării de urgență. Cum comentează jurnalistul Cristian Tudor Popescu aceste situații?

CTP: „Tensiunea socială crește. Crește, de asemenea, și tensiunea politică”

Într-o intervenție telefonică la Digi 24, Cristian Tudor Popescu a transmis că atât mesajul lui Klaus Iohannis, cât și decizia de prelungire a stării de urgență, sunt binevenit, în contextul actual al epidemiei de coronavirus, din România.

Sursa foto: presidency.ro
Sursa foto: presidency.ro

Gazetarul drept un „act iresponsabil” posibila intenție a membrilor opoziției de a nu vota prelungirea stării de urgență.

„Mesajul președintelui Klaus Iohannis a fost corect și binevenit de la un capăt la celălalt. Este nevoie de acest mesaj, acum, având în vedere că tensiunea socială crește. Crește, de asemenea, și tensiunea politică și diverse personaje încearcă să speculeze, acum, această situație.

Este necesar acest apel, de vreme ce șefi de partid ca domnii Ciolacu, Tăriceanu și Ponta doresc, intenționează să nu voteze starea de urgență în Parlament. Ceea ce este, dacă vor face asta, e, într-adevăr, un act iresponsabil, chiar criminal. Firește, rolul opoziției este să critice. Guvernul face greșeli, autoritățile, în clipa de față, fac greșeli. Dar ca răspuns la aceste greșeli ale autorităților, să nu votezi starea de urgență, asta fiind soluția…”a spus Cristian Tudor Popescu.

Jurnalistul explică faptul că situația dificilă în care se află România, dar și întreaga lume din cauza răspândirii coronavirusului necesită o prelungire a acestei stări de urgență, pentru a nu se ajunge la și mai multe decese cauzate de acest virus.

„Și ce urmează după aceea, dacă nu votezi starea de urgență? Deci nu se mai prelungește, ieșim cu toții în stradă, ne ducem unde avem treabă și așteptăm după aceea să se blocheze cimitirile ca în America. Să nu mai avem unde să înmormântăm oamenii”, a mai precizat CTP.

Contextul prelungirii stării de urgență

Marți, președintele României a transmis că starea de urgență se va prelungi cu încă 30 de zile. Klaus Iohannis spune că pericolul nu a trecut, iar o relaxare a restricţiilor în perioada următoare ar duce la o creştere vertiginoasă de noi cazuri de infectare. Marcel Ciolacu, șeful interimar al PSD spunea, într-o postare pe Facebook, că social democrații nu va vota prelungirea în lipsa unor „măsuri economice și sociale, pentru cetățeni și mediul de afaceri”.

Potrivit art.93 din Constituția României, „(1) Preşedintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia.

(2) Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în cel mult 48 de ore de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă şi funcţionează pe toată durata acestora”. 

Urmăriți Impact.ro și pe