Veste bună pentru turiști! Apar plaje noi pe litoralul românesc. Ce se întâmplă acum la Mamaia

Cristian Cojocaru 07.01.2021, 20:50
Veste bună pentru turiști! Apar plaje noi pe litoralul românesc. Ce se întâmplă acum la Mamaia

O veste bună își face apariția pentru turiștii litoralului din acest an. Într-un termen foarte scurt, plaje noi își fac apariția pe litoralul românesc.  La sfârșitul acestui proiect, România va mai câștiga aproximativ 220 de hectare de teren.

Plaje noi pe litoral

Litoralul românesc se mărește vizibil într-un timp relativ scurt. Astfel că, în stațiunea Mamaia, suprafața de nisip s-a mărit cu aproximativ trei kilometri în mai puțin de două luni. Deși lucrările în acest sens au fost încetinite de câteva baruri lăsate la voia întâmplării, chiar dacă proprietarii au fost somați să le demoleze, malul Mării Negre continuă să se mărească.

Diferența dintre plaja lărgită și cea anterioară este vizibilă cel mai bine în Mamaia, de la un punct de înălțime. Dacă în nordul stațiunii, nisipul ajunge aproape de vechile diguri din larg, în centrul acesteia abia dacă are 20 de metri. Administratorii barurilor respective s-au trezit cu ele aproape îngropate în nisip, dar urmează a fi aduse la nivel.

”În acest moment am terminat de făcut aproape 3 km de plajă, am folosit 1,2 milioane de metri cubi de nisip şi acum vedeţi primele rezultate pe plajă din Mamaia. Unele părţi ajung şi la 250 de metri”, a declarat șeful lucrărilor, Bastian Tromp

Nicușor Buzgaru, managerul de proiect a spus că s-au făcut demersurile necesare de a lua legătura cu toți operatorii economici, și s-a înțeles cu aceștia că pe perioada desfășurării proiectului, acestea vor fi reglate și așezate corespunzător.

Costurile totale ale acestui proiect de lărgire și protejare al plajelor de pe țărmul României depășesc o valoare de 840 de milioane de euro
Costurile totale ale acestui proiect de lărgire și protejare al plajelor de pe țărmul României depășesc o valoare de 840 de milioane de euro

Plaje mai late cu 150 de metri

Costurile de mutare și nivelare a gropilor pe care constructorii le vor lăsa în urmă, vor fi suportate de către agenții economici precum și de către cei de la Apele Române, care și-au arătat sprijinul în acest sens dacă va fi necesar. Atât plajele din Mamaia cât și cele din Năvodari, ar trebui să fie mai late cu 150 de metri la sfârșitul lunii Mai. Începând cu vara acestui an, lucrările de extindere vor lua amploare și în stațiunile Costinești și Eforie, momentan însă neștiindu-se cum va arăta zona de protecție a cazinoului.

“Acolo încă avem discuţii cu reprezentanţii Ministerului Culturii, încercam să găsim cea mai bună variantă posibilă astfel încât să putem pune şi prin lucrările pe care le desfăşurăm noi, să punem în valoare frumuseţea cazinoului”, a menționat Bogdan Bola, director ABDL Constanța.

Costurile totale ale acestui proiect de lărgire și protejare al plajelor de pe țărmul României depășesc o valoare de 840 de milioane de euro. O mare parte din această sumă este finanțată de către Uniunea Europeană. Contribuția statului român la această sumă este de 15% din costul total al proiectului. La sfârșitul acestor lucrări, România va mai câștiga peste 220 de hectare de teren.

Urmăriți Impact.ro și pe