Raționalizarea gazelor de urgență pentru țările UE. Planul de criză al blocului comunitar

Beatrice Dumitru 19.07.2022, 16:38
Raționalizarea gazelor de urgență pentru țările UE. Planul de criză al blocului comunitar

Comisia Europeană pregătește noi măsuri de urgență pentru a forța țările UE să-și reducă consumul de gaze, dacă blocul comunitar se va confruntă cu o penurie devastatoare de aprovizionare în lunile următoare. După ce Rusia a închis conducat Nord Stream pentru revizie, liderii europeni se tem că Gazprom nu va mai relua livrările de gaze nici după încheierea lucrărilor.

Planul de criză al UE

Propunerea este de așteptat să fie prezentată împreună cu comunicarea planificată de miercuri privind economisirea gazelor naturale pentru iarnă, potrivit a trei diplomați UE. Astfel, Comisia ar putea solicita reduceri obligatorii ale consumului de gaze în cazul unei urgențe, cum ar fi oprirea livrărilor de gaz rusesc.

Măsura vine pe fondul avertismentelor că președintele Vladimir Putin folosește gazul ca armă pentru sancțiunile impuse în urma invaziei Ucrainei de către Moscova. Gazprom a redus sau a oprit livrările către clienți din 12 țări și există temeri că Rsuia ar putea decide să nu mai reia livrările de gaze nici după încheierea lucrărilor de întreţinere la gazoductul Nord Stream 1, pe 21 iulie.

Raționalizarea gazelor de urgență pentru țările UE. Planul de criză al blocului comunitar
Rusia a închis gazoductul Nord Stream pentru revizie.

 

Ce implică planul Comisiei Europene

Țările UE au lucrat pentru a-și spori rezervele de gaze pentru iarnă, în timp ce luni, directorul Agenției Internaționale pentru Energie Fatih Birol a avertizat că blocul cominitar trebuie să își reducă semnificativ consumul în această vară pentru a se pregăti pentru posibilitatea unei ierni fără gazul din Rusia, scrie Politico.

Planul Comisiei de reducere obligatorie a consumului implică un mecanism legal care ar permite țărilor să decidă dacă adoptă măsurile prin vot cu majoritate calificată. Acest lucru ar ocoli efectiv Parlamentul European și nu va permite vreunei țări să se opune măsurii. Scopul este de a obține aprobarea la nivel de stat pentru proiectul la reuniunea extraordinară a Consiliului Energetic din 26 iulie.

Discuțiile se concentrează pe o cerință ca țările să își reducă utilizarea gazelor cu o anumită cantitate din toamnă până în primăvară și se propune o reducere între 5% și 20%, cu așteptarea unui acord final între 10% și 15%. Dacă vor fi aprobate, regulile ar permite Comisiei să declanșeze planul pentru reducerile obligatorii de consum pe cont propriu sau la cererea a cel puțin două țări.

O primă dezbatere asupra propunerii va avea loc la întâlnirea de miercuri cu directorul general al Comisiei pentru Energie, Ditte Juul-Jorgensen.

Pentru a rezolva criza gazelor statele caută surse alternative. Ţările baltice şi Germania mizează pe mai multe gaze lichefiate din Orientul Mijlociu şi SUA, în timp ce Italia cumpără din Algeria şi Azerbaidjan. Totodată, gaze suplimentare din Norvegia, Regatul Unit, Algeria şi Olanda sunt cumpărate la preţuri din ce în ce mai mari.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...