Gazoductul Nord Stream se va închide luni pentru o perioadă de 10 zile. Guvernele europene se tem că oprirea va fi permanentă

Elena Avramescu 11.07.2022, 07:41
Gazoductul Nord Stream se va închide luni pentru o perioadă de 10 zile. Guvernele europene se tem că oprirea va fi permanentă

Rusia a decis să închidă conducta de gaze naturale săptămâna aceasta pentru întreținere, iar guvernele europene se tem că oprirea va fi definitivă. Astfel că producătorii europeni se pregătesc pentru o posibilă raționalizare a gazelor naturale, lucru care i-ar obliga să închidă producția, pe fondul temerilor că Rusia este pe cale să întrerupă livrările de gaze prin artera sa principală către Europa.

Gazoductul Nord Stream, închis pentru reparații

Veste proastă pentru Europa, după ce în cursul zilei de luni, conducta Nord Stream, care se întinde pe nu mai puțin de 760 de mile din nord-vestul Rusiei sub Marea Baltică până în Germania, a anunțat că va intra în întreținere anuală timp de 10 zile, fiind vorba aparent de reparații de rutină. Cu toate acestea, mai mulți oficialii europeni spun că Moscova, care a redus deja livrările de gaze la 40% din capacitatea conductei, se gândește să nu o mai deschidă deloc.

Rusia spune că vrea să continue furnizarea de gaz prin conductă după ce întreținerea o să fie finalizată și că orice întrerupere este strict din vina sancțiunilor occidentale despre care spune că au blocat livrarea unei turbine pentru conducta care este reparată în Canada. Însă, capitalele europene notează faptul că Moscova își folosește aprovizionarea cu gaz ca pe o armă, mai precis ca o simplă răzbunare pentru sprijinul acordat Ucrainei din toate părțile.

Sâmbătă, Canada a promis că va trimite turbina în Germania, după mai multe săptămâni de discuții cu guvernul german. Astfel că Berlinul vrea să o returneze Rusiei, menționând că această mișcare demonstrează faptul că Moscova a folosit turbina ca scuză pentru o decizie politică de a reduce livrările de gaz către Europa.

Gazoductul Nord Stream se va inchide luni
Gazoductul Nord Stream

Momentan, Europa are suficient gaz, însă producătorii din regiune se pregătesc pentru o iarnă grea fără provizii rusești. De aceea, unii caută să le importe din regiuni din afara Europei, acolo unde combustibilul este mai bogat, în timp ce alții plănuiesc să treacă de la gaze naturale la alți combustibili, evident, acolo unde se poate face acest lucru.

„Nu există soluții ușoare dacă ajungem într-o situație de reducere”, a declarat Svein Tore Holsether, directorul executiv al Yara International AS A, cel mai mare producător de îngrășăminte din lume, potrivit wsj.com.

Europa se baza pe gazul rusesc pentru a se aproviziona pentru iarnă, însă fără livrările rusești, oficialii cred că sunt șanse mari să apară penurii pe măsură ce temperaturile scad. Din momentul în care Rusia a invadat Ucraina în februarie, Europa a cumpărat cantități uriașe de gaz natural lichefiat de la SUA și alți exportatori non-ruși, însă acestea s-ar putea să nu fie suficiente pentru a înlocui gazul rusesc.

Președintele rus Vladimir Putin a trimis vineri un avertisment Occidentului ca să nu impună noi măsuri împotriva Moscovei.

„Restricțiile de sancțiuni împotriva Rusiei provoacă mult mai multe daune tocmai acelor țări care le impun. Utilizarea în continuare a politicii de sancțiuni ar putea duce la consecințe și mai grave, chiar catastrofale, pe piața mondială a energiei”, a spus Vladimir Putin în cadrul unei reuniuni a guvernului.

În tot acest timp, cererea pentru tot ceea ce se încălzește fără gaz este la un nivel fără precedent, mai ales pentru încălzitoare electrice și pe ulei, panouri cu infraroșu și convectoare, dar și pentru sobe de camping de bază. În plus, instalatorii de cuptoare cu lemne și pompe de căldură spun că există liste lungi de așteptare și invocă o lipsă acută de piese, precum și o lipsă de personal calificat.

Ionuț Dolănescu, dezvăluiri cutremurătoare despre ultimele clipe ale tatălui său
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...