Răspunsul NATO pentru Vladimir Putin. „Rusia poate opri astăzi războiul”

Anca Manolica 06.01.2023, 20:47
Răspunsul NATO pentru Vladimir Putin. „Rusia poate opri astăzi războiul”

Președintele rus Vladimir Putin i-a ordonat ministrului său al Apărării să pună în aplicare o încetare temporară a focului în Ucraina timp de 36 de ore în această săptămână pentru a permite creștinilor ortodocși să participe la slujbele de Crăciun, potrivit unui comunicat al Kremlinului de joi, 5 ianuarie. Cu ce răspuns a venit NATO în acest sens.

Zelenski: „Rusia vrea un armistițiu pentru a ne opri avansarea”

Rusia este cea care a declanşat războiul în Ucraina, iar preşedintele rus „îl poate opri astăzi”, retrăgându-şi trupele din ţara puternic invadată, a transmis vineri, 6 ianuarie, NATO. Acest răspuns vine în urma anunțului făcut în urmă cu o zi de Putin privind instituirea unilaterală a unui armistiţiu de 36 de ore în conflictul din Ucraina cu ocazia celebrării Crăciunului pe rit vechi, notează EFE.

Ordinul lui Putin a venit după ce liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill al Moscovei, a cerut o încetare a focului între 6 și 7 ianuarie, când mulți creștini ortodocși sărbătoresc Nașterea Domnului.

Dar oficialii ucraineni și-au exprimat scepticismul cu privire la încetarea temporară a focului, spunând că Moscova caută un armistițiu pe care să îl folosească drept acoperire pentru a opri avansurile ucrainene în regiunea Donbas din estul țării și pentru a aduce mai mulți oameni și echipamente.

„Ei vor acum să folosească Crăciunul ca acoperire, chiar dacă pentru scurt timp, pentru a opri avansurile băieților noștri în Donbas și pentru a aduce echipamente, muniții și trupe mobilizate mai aproape de pozițiile noastre.”, a spus Zelenski în discursul său video, vorbind în mod clar în rusă și nu în ucraineană.

NATO: „Rusia poate opri astăzi războiul”

În cursul zilei de vineri, 6 ianuarie, purtătoarea de cuvânt a Alianţei Nord-Atlantice, Oana Lungescu, a transmis un comunicat în care a făcut referire la răspunsul preşedintelui Zelenski, spunând:

„Preşedintele Zelenski a clarificat poziţia Ucrainei cu privire la această aşa-zisă încetare a focului. Acest război a fost declanşat de Rusia, iar preşedintele Putin îl poate opri astăzi, retrăgându-şi trupele din Ucraina. În schimb, am văzut cum forţele ruse lansează de mai multe luni atacuri cu rachete şi drone asupra oraşelor şi infrastructurii civile”, a spus aceasta, potrivit Agerpres.

Oana Lungescu, purtător de cuvânt al NATO / foto: NATO
Oana Lungescu, purtător de cuvânt al NATO / foto: NATO

Aceste atacuri, mai spune ea, au avut loc, de asemenea, de Crăciun (după calendarul gregorian) şi de Anul Nou, în timp ce, conform Moscovei, decizia liderului rus este un răspuns la apelul patriarhului Kiril, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse.

„NATO va continua să sprijine Ucraina pentru a-şi proteja dreptul la autoapărare, consacrat în Carta Naţiunilor Unite”, a mai adăugat purtătoarea de cuvânt.

Joe Biden a apreciat faptul că Vladimir Putin caută „o gură de aer” prin anunțarea unui armistiţiu de 36 de ore în țara vecină.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...