Vladimir Putin anunță un armistițiu cu Ucraina. Motivul pentru care a ordonat încetarea focului începând de mâine

Ana Anitoiu, Sorin Barbu 05.01.2023, 17:53
Vladimir Putin anunță un armistițiu cu Ucraina. Motivul pentru care a ordonat încetarea focului începând de mâine

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat, joi, un armistițiu cu Ucraina. Motivul pentru care a ordonat încetarea focului începând de mâine a fost dezvăluit într-un comunicat al Kremlinului.

Motivul pentru care Vladimir Putin a ordonat un armistițiu

Vladimir Putin le-a ordonat forțelor ruse să respecte un armistițiu cu Ucraina, pe 6 și 7 ianuarie, cu ocazia Crăciunului ortodox de rit vechi, după ce Patriarhul rus Kirill i-a cerut acest lucru.

„Având în vedere apelul Sanctităţii Sale Patriarhul Kirill îi dau instrucţiuni ministrului Apărării să introducă un regim de încetare a focului pe toată linia de contact, între părţile din Ucraina, începând de la ora 12.00, la 6 ianuarie, anul acesta, şi până la (ora) 24.00, la 7 ianuarie”, a fost citat Vladimir Putin într-un comunicat al Kremlinului.

„Eu, Kirill, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, fac un apel către toate părțile implicate în conflict la încetarea focului și stabilirea unui armistițiu de Crăciun de la 6 ianuarie, ora 12:00, până pe 7 ianuarie, (ora 24:00) pentru ca ortodocșii să poată participa la slujbe în Ajunul Crăciunului și în ziua Crăciunului”, a cerut liderul Bisericii Ortodoxe Ruse într-un mesaj publicat pe site-ul Patriarhiei Moscovei.

Acest anunț vine după ce Vladimir Putin a spus, joi, în timpul unei convorbiri telefonice cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, că este dispus să înceteze ofensiva din Ucraina cu o condiție – Kievul să accepte „noile realităţi teritoriale”.

Propunere in premiera impotriva patriarhului Kirill al Rusiei
Patriarhul Kirill al Rusiei

Reacția Kievului la ordinul lui Vladimir Putin

De cealaltă parte, Mihailo Podoliak, consilierul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene a spus că apelul Patriarhului Kirill al Rusiei cu privire la un armistițiu cu ocazia Crăciunului ortodox pe rit vechi este, de fapt, o „capcană cinică” și „un element de propagandă”.

„Biserica Ortodoxă Rusă a îndemnat la un genocid împotriva ucrainenilor şi a încurajat uciderile în masă, insistând asupra unei militarizări şi mai mari a Rusiei.

De aceea, apelul Bisericii Ortodoxe Ruse la un armistiţiu de Crăciun este o capcană cinică şi un element de propagandă”, a spus consilierul prezidențial, precizând că Biserica Ortodoxă Rusă nu este o autoritate pentru ortodoxia globală şi acţionează doar ca „propagandist de război”.

La jumătatea lunii iunie, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord a devenit prima țară din Europa care a impus sancțiuni împotriva Patriarhului Kirill din cauza numeroaselor sale declarații de susținere a războiului din Ucraina, declanșat de liderul rus Vladimir Putin pe 24 februarie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...