Raed Arafat, despre noile măsuri anti-Covid: „Doar vaccinații vor putea să intre într-un restaurant”

Badea Violeta, Alexandru Teodorescu 24.07.2021, 08:45
Raed Arafat, despre noile măsuri anti-Covid: „Doar vaccinații vor putea să intre într-un restaurant”

Șeful DSU, Raed Arafat, a spus ce fel de măsuri anti-Covid vor fi impuse în România atunci când cazurilor de infectare vor crește. Medicul nu exclude ca, în anumite circumstanțe, accesul în restaurante să fie permis numai persoanelor care s-au vaccinat.

Raed Arafat, despre noile măsuri anti-Covid

Cazurile de Covid-19 au crescut, din nou, în România și autoritățile se gândesc deja la noi măsuri. Vineri, 23 iulie, au fost confirmate 104 cazuri noi de persoane infectate, după efectuarea a 26.625 de teste. De asemenea, a fost confirmat un deces Covid, un alt deces mai vechi fiind introdus acum în baza de date. La ATI sunt internați 38 de pacienți. Astfel, valul patru al pandemiei este mai aproape decât ne putem imagina.

În acest context, Raed Arafat a vorbit despre ce fel de măsuri vor fi luate în cazul creșterii cazurilor de infectare cu Covid-19 și a precizat că nu este exclus ca în restaurante accesul să fie permis numai pe baza de certificat de vaccinare, test sau dovadă că au trecut prin boală.

De asemenea, șeful DSU a subliniat faptul că autoritățile nu-și doresc sub nicio formă să blocheze, din nou, economia. Arafat a mai spus că săptămâna viitoare vor urmă discuții în care se vor stabili ce măsuri se vor aplica începând cu data de 1 august.

„Săptămâna viitoare urmează să discutăm o eventuală deciziei CNCU pentru 1 august, să vedem care sunt măsurile care rămân la fel, dacă există modificări și urmează să se stabilească în cursul săptămânii care vine și bineînțeles se va discuta la nivel politic care este abordarea.

Vedem toată Europa ce face, vedem în jurul nostru care este modelul și care este situația, cred că restricțiile sunt mult mai mari în majoritatea țărilor europene decât la noi, inclusiv și în ziua de astăzi rămânem poate cei mai puțin restricționați din punctul de vedere al măsurilor, dar clar că dacă începe să crească ne uităm ce impact are pe sistemul sanitar și mai ales pe secțiile de terapie intensivă” , a declarat șeful DSU, la Digi 24.

Raed Arafat, despre noile masuri anti-Covid
Raed Arafat, despre noile masuri anti-Covid

„Doar vaccinații vor putea să intre într-un restaurant”

Raed Arafat a spus că una dintre măsuri ar putea avea legătură industria HoReCa. Șeful DSU a spus că doar oamenii vaccinați, cei care se testează sau cei care fac dovada că au trecut prin boală ar putea avea acces în restaurante. Medicul a subliniat că aceste măsuri există deja în Franța și Grecia.

„Cert este că nimeni nu vrea să impacteze economia la maxim, impactul pe economie se va dori să fie cât mai mic, așa că alternative gen, da nu întră toate lumea într-un restaurant în interior, dar vaccinații vor putea să între într-un restaurant la interior, măsuri pe care le vedem deja în Franța, în Grecia, deci se poate ajunge la aceste situații.

Este imposibil să închidem restaurante complet când vedem că există persoane care reprezintă un risc minor dacă întră și consumă și participa la aceste activități și atunci impactul economic este unul mai mic. În mare parte din Europa țările abordează astfel de probleme. Toate regulile noastre implică grupuri de testați, vaccinați sau trecuți prin boală.

Problema este când începe o creștere semnificativă până unde te duci și care vor fi aceste reguli, mai permiți accesul celor nevaccinați în spații închise, spații pe care le închideam complet noi, vor putea rămâne deschise numai pentru cei nevaccinați până la o anumită incidența”, a mai spus Arafat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...