Directorul general Rompetrol Rafinare, despre cauza exploziei de la Petromidia. Ce s-ar fi întâmplat, de fapt, în rafinăria din Năvodari

Ioana Bucur 03.07.2021, 12:32
Directorul general Rompetrol Rafinare, despre cauza exploziei de la Petromidia. Ce s-ar fi întâmplat, de fapt, în rafinăria din Năvodari

Raed Arafat a oferit noi detalii despre explozia de la Rafinăria Petromidia. Cum a acționat DSU pentru lichidarea incendiului și salvarea victimelor.

Directorul general Rompetrol Rafinare, despre cauza exploziei de la Rafinăria Petromidia

Update 3 iulie 2021, ora 12:30. Felix Crudu-Teşloveanu, directorul general Rompetrol Rafinare, a declarat că incendiul de la Petromidia a apărut la instalaţia de hidrofinare benzină. Se pare că suflul propagat ar fi generat încă trei focare, cauză probabilă fiind fisurarea unei conducte.

Update, ora 18:00. Incendiul izbucnit în urma explozie de la Rafinăria Petromidia a fost stins. Autoritățile au transmis un prim bilanț al tragediei. Șase persoane au fost rănite și, din nefericire, există un deces.

„Imediat de la primirea apelului, în vederea optimizării misiunii de răspuns, la nivelul județului a fost activat Planul Roșu de Intervenție care presupune suplimentarea resurselor medicale la fața locului. Prioritatea echipajelor de intervenție a reprezentat-o căutarea și salvarea persoanelor surprinse în acest incident.

Bilanțul final al victimelor este de 6 persoane, astfel: 2 persoane cu arsuri pe 45%, respectiv 35% din suprafața corpului transportate cu 2 elicoptere SMURD la Spitalul Clinic de Urgență București, 2 persoane cu diverse traumatisme transportate la spital, 1 persoană cu arsuri minore care a refuzat transportul la o unitate spitalicească. Din nefericire, persoana dispărută a fost găsită decedată.”

Incendiul a fost localizat la ora 13:14, iar în urmă cu puțin timp acesta a fost lichidat. La acest moment nu mai există flacără, transmit autoritățile, iar echipajele de intervenție acționează pentru răcirea zonei de ardere, în scopul eliminării posibilității de reaprindere. Pentru gestionarea acestei situații de urgență, aproximativ 120 de pompieri din cadrul mai multor Inspectorate pentru Situații de Urgență Județene au acționat cu următoarele mijloace de intervenție :

  • 14 Autospeciale de stingere cu apa și spumă;
  • 3 Autocamioane de intervenție;
  • 4 motopompe de mică și mare capacitate;
  • 1 autospecială CBRN;
  • 1 autospecială transport victime multiple;
  • 1 ambulanța SMURD Terapie Intensivă Mobilă;
  • 6 ambulanțe SMURD Echipaj de Prim Ajutor;
  • 6 ambulanțe ale SAJ Constanța ( 1 echipaj C2 și 5 echipaje B2);
  • 2 elicoptere SMURD.

Pentru optimizarea acțiunilor de răspuns s-a dispus alocarea de forțe suplimentare din cadrul ISU Călărași, ISU Galați, ISU Vrancea, ISU Ialomița, ISU Tulcea, ISU Brăila. Planul Roșu de Intervenție a fost dezactivat la ora 16:20.

Din pricina degajărilor mari de fum, sistemu RO-ALERT a fost activat.

„Totodată, în scop preventiv, pentru informarea promptă a cetățenilor și luarea măsurilor de autoprotecție a fost trimisă o avertizare prin sistemul RO-ALERT.
Dată fiind manifestarea incendiului cu degajări mari de fum, în urma consultării cu reprezentanții Gărzii de Mediu, reiterăm faptul că în toată această perioadă, siguranța cetățenilor nu a fost pusă nicio clipă în pericol”, s-a transmis, vineri, după stingerea incendiului.

Știre inițială:

Raed Arafat s-a deplasat de urgență, vineri, la locul în care s-a produs explozia de la Rafinăria Petromidia de la Năvodari. Șeful DSU a explicat că s-a intervenit din mai multe zone, pentru stingerea flăcărilor, echipe fiind mobilizate și din alte județe pentru sprijinul celor de la Petromidia.

„La acest moment, avem mai multe echipe, au fost echipe mobilizate şi din alte judeţe pentru sprijinul celor de la Petromidia. Se luptă cu incendiul din mai multe zone în jurul lui, pentru răcire şi control. Este foc deschis aici, se luptă și cu spumă”, a spus Raed Arafat, vineri, când a ajuns la locul exploziei.

Șeful DSU a precizat că nu se cunoaște, deocamdată, adevărăta cauză a exploziei, prioritară fiind controlarea situației.

„Nu ştim cauza acum, important e să controlăm situaţia”, a precizat şeful DSU, Raed Arafat.

Raed Arafat, despre explozia de la Rafinăria Petromidia
Coloane de fum se ridica deasupra rafinariei Petromidia dupa ce o explozie a avut loc in interiorul instalatiei, in Navodari, Constanta, 2 iulie 2021. Inquam Photos / Costin Dinca

Un apel la 112 anunța vineri, 2 iulie, la ora 12:16, un incendiu la Rafinăria Petromidia din localitatea Năvodari, județul Constanța. La opt minute de la primirea sesizării, pompierii ajungeau deja la fața locului, constatând că incendiul se manifesta cu flacără deschisă și degajări de fum.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunțat că incendiul a fost lichidat, adăugând că populaţia nu a fost nicio clipă în pericol. Două persoane au suferit arsuri, una fiind preluată de un elicopter, iar o alta de ambulanţă, iar ambele sunt transportate la Spitalul Floreasca din Capitală. Alte două persoane au traumatisme şi o altă victimă are arsuri minore. O persoană dată dispărută a fost găsită decedată.

Florin Cîțu, prima reacție după explozia de la Rafinăria Petromidia

Florin Cîțu a reacționat, pe Facebook, după explozia de la Rafinăria Petromidia. Premierul a transmis că i-a solicitat lui Raed Arafat și șefului IGSU, Dan Iamandi, să se deplaseze de urgență la fața locului și să coordoneze personal intervenția pentru salvarea persoanelor surprinse de explozie.

„I-am solicitat secretarului de stat Raed Arafat și șefului IGSU, Dan Iamandi, să meargă la fața locului și să coordoneze personal intervenția pentru salvarea persoanelor surprinse de explozie. În aceeași măsură, să se asigure că sunt alocate toate resursele logistice necesare pentru ca situația să fie sub control și să fie evitată producerea altor victime.

De asemenea, i-am cerut șefului DSU să analizeze, împreună cu ceilalți specialiști, dacă se impune luarea altor măsuri de siguranță, inclusiv evacuarea unor persoane din zonă”, a transmis Florin Cîțu, pe Facebook.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...