Cât de periculos este pentru turişti norul de fum de la Rafinăria Petromidia din Năvodari. Ministrul Mediului: „Impactul poate fi major”

Nicu Stan 02.07.2021, 15:38
Cât de periculos este pentru turişti norul de fum de la Rafinăria Petromidia din Năvodari. Ministrul Mediului: „Impactul poate fi major”

Cât de periculos este pentru turişti norul de fum de la Rafinăria Petromidia din Năvodari. Ministrul Mediului: „Impactul poate fi major”. ANM a emis o avertizare de evoluția norului de fum.

Încotro se îndreptă norul de fum de la explozia de la Petromidia. ANM a făcut anunțul

S-a aflat cât de periculos este pentru turişti norul de fum de la Rafinăria Petromidia din Năvodari.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare despre evoluţia norului de fum din zona Petromidia – Năvodari, după explozia produsă la rafinărie, astăzi, 2 iulie. Astfel, potrivit ANM, norul de fum nu se va deplasa spre țărm, ci se va duce spre mare.

Norul de fum ar putea avea un impact major asupra mediului
Norul de fum ar putea avea un impact major asupra mediului

Prognoza ANM

Administrația Națională de Meteorologie a emis estimările valabile pentru intervalul 2 iulie, ora 13:00-02 iulie, ora 23:00.

Astfel, la ora 13:00 circulația aerului era relativ slabă în imediata apropiere a solului, iar la înălțimi de peste 30-40 de metri, vântul sufla slab, cu viteze de peste 15-20 de kilometri la oră, din partea de nord-vest.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Cum se va deplasa norul de fum

Având în vedere simulările făcute, ”se apreciază că circulația aerului va continua să fie din sector predominant nord-vestic – vestic, astfel că evoluția norului de fum va fi de ușoară deplasare către est – sud-est (spre mare)”, transmite ANM.

În plus, după orele 17:00-18:00, ANM anunță că vor fi ploi torențiale, descărcări electrice și intensificări ale vântului, vijelii, precum și grindină.

Norul de fum ar putea afecta serios mediul

Impactul asupra mediului, după explozia și incendiul violent care s-au înregistrat la Rafinăria Petromidia, poate fi major, a anunțat, vineri, ministrul mediului, Tanczos Barna, într-o declarație de presă.

”Responsabilitatea este a ISU, ei au preluat controlul. Impactul asupra mediului poate fi major. Din informațiile de la ANM, norul de fum se deplasează spre mare, nu spre țărm”, a spus Tanczos Barna, adăugând că la fața locului se află un laborator mobil care monitorizează calitatea aerului.

Un incendiu a mai avut loc și în 2016

Acesta nu este primul incendiu la Petromidia. Un eveniment asemănător a avut loc în 2016, când doi muncitori au murit și alți doi au fost răniți grav după ce două rezervoare de azot au explodat. De asemenea, alte două persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce se intoxicaseră cu fum.

”După primirea apelului prin numărul unic de urgență 112, la locul accidentului s-au deplasat de urgență 37 de pompieri, cu șase autospeciale de stingere cu apă și spumă, o ambulanță SMURD, o autospecială de transport personal și victime multiple, o autospecială CBRN destinată intervenției în cazul accidentelor nucleare, biologice, chimice și radiologice și pentru decontaminarea personalului de intervenție și a celui afectat și alte cinci ambulanțe SAJ”, precizau atunci reprezentanții ISUJ Constanța.

Urmăriți Impact.ro și pe