Raed Arafat, despre cei care refuză să poarte mască în autobuz sau tramvai. „Nimeni nu le zice nimic”

Ioana Bucur, Mihai Roșoiu 24.08.2021, 15:02
Raed Arafat, despre cei care refuză să poarte mască în autobuz sau tramvai. „Nimeni nu le zice nimic”

Numărul cazurilor noi de infectare cu Covid-19 crește de la o zi la alta, iar întreg sistemul sanitar se pregătește pentru un nou val de pacienți ce vor avea nevoie urgentă de îngrijiri medicale, din secțiile UPU până în cele de ATI. Pe străzi, lucrurile nu stau la fel, mulți uitând că suntem încă în pandemie, iar pericolul nu a trecut. Ce spune Raed Arafat despre cei care refuză să poarte mască în autobuz sau tramvai. Regulile s-ar putea schimba.

Cei care nu poartă masca în autobuz sau tramvai, în vizorul lui Raed Arafat

Chiar și în urma tuturor relaxărilor decise de autorități, purtarea măștii de protecție este în continuare obligatorie în spațiile închise și în zonele aglomerate, adică și în mijloacele de transport. Regulă ce nu este respectată de toți.

Invitat la Digi24, Raed Arafat a afirmat că în drum spre platou a oprit lângă un autobuz și a văzut, înăuntru, cel puțin trei persoane care nu purtau masca.

„Pot să vă spun că acum, venind către dumneavoastră, m-am oprit lângă un autobuz de oraș în care erau cel puțin trei persoane fără mască în el. Nimeni nu le zice nimic! Primul care trebuie să le atragă atenția este cel care conduce autobuzul.

Îi vede, îi vede prin oglindă, trebuie să le spună: Mască! Îmi pare foarte rău, dar el este șeful autobuzului! Deci, omul urcă în autobuz fără mască. Cine e în autobuz la momentul acela? Cel care îl conduce! Nu poți să pui un polițist în fiecare autobuz”, a spus Raed Arafat.

Șeful DSU a venit și cu o propunere pentru cazurile de acest fel: urci fără mască, autobuzul sau tramvaiul nu pornește.

„Foarte politicos, le poate spune: ‘Vă rog, purtați masca!’, ‘Nu port mască!’, ‘Păi, atunci nu plecăm de aici, poftim!’ Care e problema dacă spui unuia care nu poartă masca că nu se mișcă autobuzul?

Deci, porți mască, cobori din autobuz sau nu se mișcă autobuzul! Și o să poarte mască în final. Până la urmă, este vorba de aplicarea regulilor și respectarea celorlalți. Din momentul în care în autobuz erau vreo 15 persoane, toți purtau masca și numai trei erau care nu poartă masca, înseamnă că cei trei nu-i respectă pe ceilalți”, a adăugat șeful DSU.

Raed Arafat, despre cei care refuză să poarte mască în autobuz sau tramvai
Raed Arafat

„Totul este despre aplicarea legii și a regulilor”

Arafat susține că șoferii mijloacelor de transport pot fi obligați de superiori să facă ordine în rândul călătorilor, pentru că „ne place, nu ne place, e o regulă stabilită printr-o hotărâre de guvern, printr-o hotărâre CNSU, prin lege” și trebuie respectată.

„Dacă se instituie regula că autobuzul nu se mișcă decât dacă toți au mască, lumea va purta mască, pentru că vrea să ajungă la destinație. Pe șofer îl poate obliga să facă asta șefii lui.

Totul este despre aplicarea legii și a regulilor. Dacă suntem corecți, civilizați și ne respectăm reciproc, ne place, nu ne place, e o regulă stabilită printr-o hotărâre de guvern, printr-o hotărâre CNSU, prin lege. Regula asta, chiar dacă nu ne place, noi trebuie să o respectăm”, a insistat Arafat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...