Zona din România unde apar cel mai des incendiile de pădure. Raed Arafat a explicat cât de pregătiți suntem pentru ele

Nicu Stan 03.08.2021, 13:28
Zona din România unde apar cel mai des incendiile de pădure. Raed Arafat a explicat cât de pregătiți suntem pentru ele

Zona din România unde apar cel mai des incendiile de pădure. Raed Arafat a explicat cât de pregătiți suntem pentru ele. La incendiile din această zonă se intervine cu mașina de incendii forestiere sau cu elicopterul și nu cu avioane care se încarcă cu apă din mare. Mai multe amănunte, în articolul de mai jos.

Ce zonă din România este expusă incendiilor de pădure. Raed Arafat a spus cum s-ar interveni în cazul în care s-ar isca un incendiu

Aceasta este zona din România unde apar cel mai des incendiile de pădure. Raed Arafat a venit cu explicații și a anunțat cât de pregătiți suntem pentru ele.

Astfel, cele mai frecvente incendii de pădure apar în Parcul Național Domogled-Valea Cernei, a spus șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, la Digi 24.

Romania are doar un avion militar pentru stingerea incendiilor
Romania are doar un avion militar pentru stingerea incendiilor

România are primele mașini de incendii de pădure

Conform șefului DSU, la astfel de incendii se intervine cu mașina de incendii forestiere sau cu elicopterul și nu cu avioane care se încarcă cu apă din mare.

”Anul acesta am introdus primele mașini de incendii de pădure, care au accesibilitate mai bună. N-am dotat cu vreo 30 de mașini. Există un proiect de dotare cu ATV-uri mai mici pentru drumurile de pădure, ca să poată intra acolo tot pentru incendiile de pădure”, a declarat Raed Arafat.

România are un avion militar pentru stingerea incendiilor de vegetație

Potrivit șefului DSU, țara noastră are un singur avion militar care a fost trimis și la intervențiile pentru stingerea incendiilor de vegetație care au avut loc în Grecia. Acest tip de avion folosește un sistem care transportă până la 6 tone de apă din punctul de decolare.

”Turcia a făcut o solicitare prin mecanismul de protecție civilă europeană și aici premierul, președintele, toată lumea a fost de acord să înaintăm o ofertă, numai că la noi mecanismul nostru de stingere, avionul nostru militar a mai fost trimis în Grecia, este unul care nu ia apă de la mare, cum sunt avioanele clasice de stingere și care le-au solicitat ei.

Avionul transportă 5-6 tone de apă

Este un avion care folosește un sistem de cutii, fiecare cu câte 1.000 de litri care se umple la sol, după care se încarcă și avionul aruncă între 5 și 6 tone de apă, cu retardant (engl. – agent chimic folosit pentru stingerea sau încetinirea răspândirii focului – n.red.), cu tot ce trebuie de sus, după care se întoarce, umple altele.

Pădurea noastră nu este lângă mare. Dacă era Grecia, Italia, Turcia, unde pădurile sunt în zona mării, acolo clar că mai eficient e un avion care se umple de la mare în timpul zborului.

La noi, pentru Parcul Domogled, dacă vrei să umpli de la mare atunci nu mai faci nicio misiune, pentru că ai de zburat mult”, a mai declarat Raed Arafat.

Urmăriți Impact.ro și pe