Un nou lockdown în România? Raed Arafat: “Varianta Delta se răspândeşte foarte uşor”

Iancu Andreea 23.08.2021, 11:27
Un nou lockdown în România? Raed Arafat: “Varianta Delta se răspândeşte foarte uşor”

În contextul în care autoritățile raportează o extindere a variantei Delta și pe teritoriul României, mulți cetățeni se așteaptă la instituirea unor noi măsuri de prevenire a răspândirii acestei variante a virusului SARS-CoV-2. Numărul cazurilor de Covid-19 au crescut semnificativ în ultima perioadă, astfel că Raed Arafat, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a făcut mai multe declarații, prin care a explicat și dacă în România ar putea fi instituit un nou lockdown. Oficialul a oferit o serie de remarci cu privire la situația epidemiologică din țară.

Ce spune Raed Arafat despre posibilitatea unui nou lockdown în România

Pandemia de Covid-19 încă pune probleme autorităților, la mai bine de un an de la izbucnire, virusul care a generată această situație suferind mai multe mutații. Una dintre cele mai de temut dintre acestea, varianta Delta, este una dintre cele mai contagioase, spun specialiștii. Având în vedere că și țara noastră a înregistrat numeroase cazuri de îmbolnăvire cu această tulpină, Secretarul de Stat Raed Arafat a oferit mai multe informații despre posibilitatea unui nou lockdown în România.

Șeful DSU declara în urmă cu o zi că deciziile pe care autoritățile le vor lua, în contextul creșterii numărului de persoane infectate cu SARS-CoV-2, vor încerca să evite afectarea economiei sau a sistemului de învățământ. Astfel, specialistul susține că ar putea fi instituite măsuri locale, zonale, astfel încât să se acționeze țintit asupra eventualelor focare. Totodată, medicul Raed Arafat a confirmat că în România se poate vorbi despre o răspândire ușoară a variantei Delta.

Clar, (luăm decizii – n.r.) evitând închiderea economiei și închiderea școlilor și încercând să mergem mai mult pe soluții țintite local, zonal, pe anumite activități poate să limităm accesul parțial, dar nu total, pentru a proteja și personalul care lucrează și pentru a evita răspândirea. Este o răspândire care se face foarte ușor a variantei Delta, a spus Raed Arafat.

Un nou lockdown în România? Raed Arafat:
Medicul Raed Arafat, despre un posibil lockdown în România

“Nu mă aștept la un lockdown sau la măsuri dure”

Pentru a liniști populația, care se întreabă la ce ar putea să se aștepte având în vedere creșterea numărului de îmbolnăviri cu Covid-19, șeful DSU a menționat că nu se intenționează instituirea unui nou lockdown în țara noastră. Medicul este totuși optimist ținând cont de cele câteva milioane de persoane imunizate prin vaccin. Astfel, specialistul speră ca vaccinarea să mai scadă presiunea asupra sistemului sanitar în contextul răspândirii noii tulpini.

Nu asta e intenția și nu cred. Totuși, avem și câteva milioane de persoane vaccinate. Asta va avea un efect să scadă impactul pe sistemul sanitar sau să limiteze impactul. Nu mă aștept la un lockdown sau la măsuri dure cum au fost luate în alte state pe parcursul valurilor trecute, a mai spus șeful DSU.

Urmăriți Impact.ro și pe