Programul Rabla pentru electrocasnice începe în luna mai. Ce produse sunt incluse, ce va fi diferit

Ioana Bucur 06.05.2021, 23:58
Programul Rabla pentru electrocasnice începe în luna mai. Ce produse sunt incluse, ce va fi diferit

Ministrul Mediului a anunțat când începe programul „Rabla pentru electrocasnice”. Primele produse incluse vor fi mașinile de spălat haine sau vase, frigiderele și aparatele de uscat rufe, însă lista cuprinde și laptopuri și tablete.

Programul „Rabla pentru electrocasnice” începe în luna mai

După o nouă amânare, ministrul Mediului a anunțat că programul „Rabla pentru electrocasnice” începe din 14 mai. Românii care se vor înscrie pe liste își vor putea cumpăra de la mașini de spălat haine sau vase, frigidere și aparate de uscat rufe până la laptopuri și tablete.

„Regula de bază este, în primul rând, să subvenţionăm schimbarea aparaturii electrocasnice care consumă cel mai mult în casă: frigiderul, maşina de spălat rufe, maşina de uscat rufe. Sunt cele cu care pornim. Prima săptămână o să fie de înscriere, de înregistrare în sistem pentru toţi cetăţenii care doresc să participe în program după care, la o săptămână, porneşte partea programului pe cele trei: maşini de spălat rufe, trebuie să menţionez că sunt şi maşinile de spălat vase, uscat rufe şi frigidere. După care venim cu partea de laptop, tabletă şi televizoare.

Pentru a se evita situația cu care s-a confruntat Ministerul Mediului acum aproape doi ani, când în jur de 40% sau 60% din bani s-au „dus pe televizoare”, Tanczos Barna a anunțat că sumele se vor aloca separat pentru fiecare componentă:

„Alocăm sume pentru fiecare componentă separat, astfel încât să nu ne trezim cum s-a trezit ministerul acum doi ani, cred, că 40% sau 60% din bani se duc pe televizoare”, a declarat ministrul Mediului, joi seară, la Digi 24.

Cand incepe Rabla 2021 pentru Electrocasnice
Cand incepe Rabla 2021 pentru Electrocasnice

Tanczos Barna a explicat că, în principiu, beneficiarii vor preda produse similare cu cele achiziționate, însă vor exista și unele excepții, în special în cazul tabletelor sau laptopurilor folosite de copii pentru școală. Ministrul a precizat că pentru cumpărarea unui aparat de aer condiţionat se va putea da la schimb „un consumator mai mare” de energie electrică.

„Rabla pentru electrocasnice”, criticat

Asociația RESPO DEEE a tras un semnal de alarmă cu privire la efectele negative pe care programe de genul „Rabla” le pot avea nu doar asupra mediului înconjurător, ci și asupra sănătății populației. Potrivit reprezentanților RESPO DEEE, „Rabla pentru electrocasnice” nu educă oamenii să recicleze, cum ar fi firesc:

“Pe termen lung, acest program de Buy Back este ineficient şi chiar periculos pentru mediul înconjurător. Când predau un echipament electric sau electrocasnic vechi şi nefolosit, majoritatea oamenilor aşteaptă să primească foloase materiale, mai exact un voucher valoric. Programul Rabla pentru Electrocasnice face exact acest lucru şi contravine tuturor eforturilor de educare şi conştientizare a populaţiei pe care noi, prin intermediul OTR-urilor, le desfăşurăm. Vom ajunge în situaţia în care cei care deţin în casă astfel de echipamente nu le vor mai oferi spre reciclare, ci le vor păstra până când va apărea un operator economic dispus să le acorde un avantaj financiar. Acele deşeuri de echipamente electrice şi electronice, păstrate în casă, uneori chiar ani buni, sunt deşeuri periculoase pentru sănătate”, declară Cristian Pocol, preşedintele Asociaţiei RESPO DEEE.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI