Când începe, de fapt, cu programul Rabla electrocasnice. Anunțul de ultimă oră de la minister

Nicu Stan, Diana Dumitrache 26.04.2021, 13:38
Când începe, de fapt, cu programul Rabla electrocasnice. Anunțul de ultimă oră de la minister

Când începe, de fapt, cu programul Rabla electrocasnice. Anunțul de ultimă oră de la minister arată că programul prin care se achiziționează electrocasnice va demara începând de săptămâna viitoare. Cel prin care se pot cumpăra mașini a început deja.

Când începe Rabla electrocasnice. Minnistrul Tanczos Barna a făcut anunțul

Când începe, de fapt, cu programul Rabla electrocasnice. Anunțul de ultimă oră de la minister. Tanczos Barna, ministrul Mediului, a spus că se așteaptă ca peste 60.000 de români să acceseze programele guvernamentale.

”Rabla Clasic” și ”Rabla Plus” s-au deschis, luni, 26 aprilie 2021 pentru persoane fizice și persoane juridice. Ministrul Mediului mai spune că există un interes deosebit pentru aceste două programe și că urmează ca în această săptămână să fie lansat și programul ”Rabla electrocasnice”.

Tanczos Barna, ministrul Mediului
Tanczos Barna, ministrul Mediului

Mașinile electrice, la mare căutare

”Cu siguranță va fi o creștere substanțială atât ca număr cât și ca valoare pe piața mașinilor electrice. Am venit în întâmpinarea acestor tendințe mondiale care se manifestă acum și pe piața autohtonă. Bugetul dublat cu siguranță va fi suficient. În cazul în care nu va fi, la sfârșitul anului avem posibilitatea suplimentării acestui buget.

Ne-am bucura foarte mult dacă ar fi epuizat în totalitate bugetul alocat pe anul acesta. Avem un interes deosebit din partea cetățenilor pentru acest programe. Sunt, probabil, cele mai așteptate programe.

Câți români își vor lua mașini prin programele guvernamentale

Ne așteptăm ca peste 60.000 de cetățeni să beneficieze de Rabla Clasic și Rabla Plus. Peste 50.000 la Rabla clasic și undeva la 10.000-12.000 la rabla plus.

De asemenea, vedem interesul în primele minute, sunt deja peste 1000 de accesări pe portalul care gestionează programul. Așteptăm primele înscrieri concrete, dar deja se vede interesul deosebit” a spus Tanczos Barna la Digi24.

Rabla clasic și Rabla Plus, deschise publicului

Ministrul Mediului a precizat că cei interesați pot să înceapă deja să se înscrie în programe.

”Se pot înscrie deja cetățenii, în orice caz, ei sunt consultați de dealeri pentru că mergem la un dealer auto care ne ajută să alegem modelul, să întocmim dosarul să ne verificăm în sistem, lucrurile sunt bine stabilite și există o rutină. Cel mai ușor și cel mai simplu e să fie consultați de dealerii auto și ei știu exact care sunt documentele care trebuie puse în dosar.

Cererea pentru mașini electrice, mare

Deja se vede pe piață cum au crescut vânzările la mașinele electrice chiar și fără Rabla Plus, este o tendință care demonstrează că se schimbă complet piața. Este o tendință observată și în celelalte piețe europene și dincolo de ocean, este clar că va veni momentul în care parcul auto se va transforma radical în maximum 10 ani de zile lucrurile se vor schimba complet. Producătorii auto se pregătesc să scoată din producție motoarele clasice pe ardere și să le înlocuiască cu variante electrice complet.

În sensul acesta venim și noi cu programele pe care le regândim. Am început discuțiile și dialogul cu reprezentanții producătorilor auto și comercianților auto din România pentru a realiza un program multi-anual prin care să asigurăm predictibilitate” a amintit ministrul Mediului.

Săptămâna viitoare se dă drumul și la Rabla electrocasnice

Despre programul ”Rabla electrocasnice”, ministrul Mediului a spus că în săptămâna care urmează va fi deschis și acesta.

”Săptămâna aceasta finalizăm sistemul informatic, am pregătit săptămâna trecută pe categorii de produse, sunt stabilite valorile pentru vouchere. Săptămâna aceasta emitem ordinul prin care lansăm și Rabla electrocasnice.

Ce aparaturi se vor cumpăra prin Rabla electrocasnice

Ne vom concentra pe aparatură electrocasnică cea mai consumatoare de energie, astfel încât eficiența să fie maximă. Ne concentrăm pe mașini de spălat, pe frigidere.

După care vom veni cu a doua etapă pentru laptop, tabletă și televizor, iar în ultima fază venim cu programul pentru aparate de aer condiționat și ce mai rămâne din program”, a precizat Tanczos Barna.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI