Reguli schimbate, după uciderea ursului Arthur. Ministrul Mediului: „Am oprit orice variantă. De astăzi”

Ioana Bucur 06.05.2021, 23:30
Reguli schimbate, după uciderea ursului Arthur. Ministrul Mediului: „Am oprit orice variantă. De astăzi”

Partida de vânătoare a prințului Emanuel von und zu Liechtenstein nu rămâne fără consecințe. Ministrul Mediului a anunțat reguli schimbate, după uciderea ursului Arthur.

Reguli schimbate, după uciderea ursului Arthur

Tanczos Barna a anunțat reguli schimbate, după uciderea ursului Arthur. Ministrul Mediului a dezvălut că, începând de astăzi, 6 mai, împușcarea urșilor care reprezintă un pericol pentru oameni și comunități va putea fi executată doar de personalul tehnic al asociațiilor de vânătoare care depun solicitarea, ceea ce ar însemna, de fapt, că nu vor mai putea avea „invitați” care să vină să vâneze trofee în pădurile din România.

„Am oprit orice variantă de aducere a unor persoane străine care să pună în aplicare” derogarea pentru eliminarea unor animale considerate periculoase, a anunțat Tanczos Barna, la Digi 24. În plus, valabilitatea acestei derogări va fi de numai 15 zile.

Ministrul a explicat că, până acum, exista un termen de 60 de zile din momentul eliberării documentelor ce avizau „recoltarea” și că legislația nu prevedea clar cine poate executa împușcarea animalului. Începând din data de 6 mai 2021, acest lucru se va putea face doar de către personalul tehnic al asociaţiei care solicită extragerea.

„De astăzi sunt schimbate regulile, de acum încolo, cât sunt eu ministru, cei care vin să vâneze nu mai pot să vină. Începând de astăzi, toate extragerile în caz de forță majoră – de pericol pentru sănătatea publică, de pericol pentru viața umană, de pericol pentru bunuri – se fac de către asociația care a solicitat și de către personalul tehnic, ca să nu mai avem discuții niciodată dacă a fost membru, dacă n-a fost membru. Personalul tehnic al asociației să execute”, a continuat ministrul Mediului.

Reguli schimbate, după uciderea ursului Arthur
Tanczos Barna, ministrul Mediului

Barna a subliniat că „extragere” înseamnă elimnarea unui animal prin împușcare, nu relocarea sa. Potrivit ministrului, asociațiile de vânătoare depun săptămânal derogări pentru împușcarea unor animale ocrotite. Doar în 2019 au fost peste 300 de dosare, însă majoritatea se resping.

„Până am ajuns la minister, au fost până la 120-130 de exemplare extrase pe baza acelui ordin și a acelei cote de intervenții – 140 de exemplare – din 2019 încoace. Înainte, a mai existat o asemenea cotă pe doi ani, tot 140 de exemplare. Aceste cote sunt strict pentru a interveni în cazuri de forță majoră. N-am fost de acord de la bun început de când am venit la minister și nu sunt nici acum de acord ca aceste cote de intervenție să fie folosite pentru altceva”, a mai spus Tanczos Barna, pentru aceeași sursă.

Cel mai mare urs din România, ucis într-o arie protejată din Covasna

Arthur, considerat cel mai mare exemplar de urs brun din România, a fost împușcat și ucis, în luna martie, de Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein, cunoscut vânător de trofee, care venise în țara noastră pentru partida specială de vânătoare.

„Arthur avea vârsta de 17 ani şi a fost cel mai mare urs observat în România şi probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană. Măsurătorile cadavrului indică că Arthur avea 593 de puncte din 600 care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee. Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record până acum. Mă întreb cum a putut prinţul să confunde o femelă cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista în adâncul pădurii. Este clar că prinţul nu a venit să rezolve problema localnicilor ci să omoare ursul şi să îşi ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a-l agăţa pe perete. Avem de a face cu o partidă de braconaj, de vreme ce au împuşcat ursul greşit”, a declarat Gabriel Paun, preşedintele Agent Green, asociaţie care condamnă uciderea ursului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...