EXCLUSIV

Profesorii ies miercuri în stradă. Marius Nistor, Federația „Spiru Haret”: „Noi nu avem legislația din Franța, care să permită greva generală”

Gabriela del Pupo, Anca Lupescu 31.01.2023, 19:28
Profesorii ies miercuri în stradă. Marius Nistor, Federația „Spiru Haret”: „Noi nu avem legislația din Franța, care să permită greva generală”

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER“,  vor organiza miercuri, 1 februarie 2023, începând cu ora 12.00, pichetarea sediului Guvernului. Cele trei sindicate reprezintă peste 350.000 de salariați. Organizatorii spun că pichetarea urmărește să atragă atenția asupra problemelor cu care se confruntă, în primul rând, personalul nedidactic, dar și personalul didactic, probleme generate de salarizarea nemotivantă.

Impact.ro a stat de vorbă cu Marius Nistor, președintele Federației „Spiru Haret”, pentru a afla care sunt problemele care i-au scos pe angajați în stradă.

„Nu este miting, este o pichetare mai amplă, ar fi de dorit ca reprezentanții guvernului să își dorească și o întâlnire”

La acțiune participă aproximativ 1000 de membri de sindicat. Organizatorii anunță că personalul nedidactic este singura categorie de bugetari care, nici în anul 2023, nu a atins nivelul salariilor de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022. Salariile de bază ale personalului nedidactic se situează între 1800-2300 de lei. Nemulțumiri sunt și în ceea ce privește salarizarea personalului didactic, nivelul salariilor stabilite de Legea-cadru nr.153/2017 pentru personalul didactic din învățământul preuniversitar și superior nu reflectă importanța socială a muncii depuse de cadrele didactice.

„Nu este miting este o pichetare mai amplă, ar fi de dorit ca reprezentanții guvernului să își dorească și o întâlnire. promisiuni neonorate au fost destul de numeroase. Tergiversări în aplicarea legii salarizării, le știm deja, cred că nu există guvern care să nu fi luat o decizie de prorogarea unor termene de aplicare. De fiecare dată s-au găsit tot felul de justificări, că nu sunt bani, că nu este momentul,  sau că dau meditații și alte chestii de genul acesta.

Rezultatul este că nu mai avem oameni în momentul de față, absolvenții din sistemul universitar nu își doresc o carieră didactică, și de ce și-ar dori? Să vii pe un salariu de 2400 de lei? Nici femeie de serviciu nu găsești, la 1400 de lei preferă să facă curățenie în privat.” spune Marius Nistor.

Marius Nistor

„Pe partea de științe exacte, la nivelul învățământului primar și preșcolar sunt cele mai multe probleme”

Dacă nu vor fi ascultați profesorii nu exclud ideea de a face o grevă pe motive legale și justificate. Liderii profesorilor spun că din cauza salariilor foarte mici din sistemul educațional sistemul se confruntă cu o lipsă acută de cadre didactice calificate – foarte puțini tineri aleg să profeseze în sistemul de învățământ, iar cei aflați la sfârșit de carieră aleg să se pensioneze. Totodată, în ultimii ani s-a ajuns la o situație revoltătoare: se constată o creștere alarmantă a numărului de cadre didactice necalificate din unităţile de învăţământ, în loc ca numărul acestora să scadă anual, mai spun aceștia.

„Din păcate noi nu avem legislația din Franța, care să permită organizarea de greve generale, principalele motive fiind de natură salarială, au avut grijă în 2010 să modifice și Legea Dialogului Social, și Codul Muncii, astfel încât nu poți să faci grevă împotriva unor legi date de Guvern sau să ceri creșteri salariale. S-au acoperit din punctul acesta de vedere foarte bine.

Au răspuns la comenzile pe care le-au primit din partea mediului de afaceri, care nu a fost niciodată interesat de plata unor salarii corespunzătoare pentru salariați, vorbesc la modul general. Acum există restricții destul de serioase, dar poți să faci grevă împotriva politicilor sociale ale unui guvern. Există o posibilitate în momentul de față și vom încerca să o exploatăm la maxim. Sar nu greva trebuie să fie principala amenințare pentru guvernanță ci faptul că în doi, trei ani nu o să mai avem dascăli.

Pe partea de științe exacte, la nivelul învățământului primar și preșcolar sunt cele mai multe probleme. Nu ne mai găsim nici personal nedidactic.”, spune liderul sindical.

Nici la ora actuală, personalul didactic și nedidactic nu beneficiază de sporurile pentru condițiile de muncă. Mai mult, deși sunt numeroase situații când se prestează muncă suplimentară, din cauza lipsei de personal, salariații nu sunt remunerați pentru munca suplimentară depusă, deși acordarea timpului liber corespunzător este imposibilă.

Aceștia solicită ca în perioada imediat următoare, Guvernul României trebuie să adopte un act normativ prin care personalului nedidactic să i se acorde salariile de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022, concomitent cu acordarea sporurilor pentru condiții de muncă pentru toate categoriile de salariați din învățământ. De asemenea, ar fi necesară adoptarea unui act normativ care să repoziționeze salariații din învățământ în ierarhia funcțiilor bugetare, astfel încât funcțiile didactice să nu se mai regăsească în pătrimea inferioară, ci, să fie poziționate în raport cu nivelul de calificare profesională și importanța pentru societate a activității de educare a tinerelor generații.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...