Protest la ceas aniversar, angajații din Sănătate amenință cu greva: „În loc să serbăm 33 de ani de la înființarea federației, ne propunem să ieșim în stradă ”

Gabriela del Pupo 24.01.2023, 16:53
Protest la ceas aniversar, angajații din Sănătate amenință cu greva: „În loc să serbăm 33 de ani de la înființarea federației, ne propunem să ieșim în stradă ”

Medicii și asistenții vor ieși în stradă în semn de revoltă față de condițiile de lucru chiar la împlinirea a 33 de ani de funcționare a federației Sanitas. Aceștia spun că nu se simt reprezentanți politic  și că au observat cum alte domenii au prioritate în fața celui medical. Chiar ieri Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR, afiliată la Federația SANITAS din România solicita public, printr-un comunicat de presă, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI) explicații cu privire la situația angajaților din instituțiile medicale pe care le are în subordine în prezent, în situația în care va pune în practică intenția de a renunța la coordonarea lor.

„Dacă eşti poliţist dai la poliţişti, dacă ai lucrat în armată şi eşti general trebuie să dai numai celor din armată”

În spațiul public au apărut informații conform cărora, în urma unei solicitări a Secretariatului General al Guvernului, 25 de instituții și autorități care au rețea sanitară proprie și-au anunțat intenția de a prelua unul sau mai multe spitale aflate în prezent în subordinea MTI, transmiteau cei de la Sanitas.

În privința transmiterii imobilelor aflate în patrimoniul unităților sanitare vizate aflate sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, nu se garantează păstrarea destinației de spații în care se desfășoară activitatea medicală. Acest fapt dă posibilitatea solicitanților să dispună de ele după propriul interes, respectiv de a închiria, concesiona sau de a desfășura alte activități decât cele cu caracter medical, în interes propriu ori al altor entități economice, se arată în comunicat. Aceasta este doar una dintre provocările care îi așteaptă pe sindicaliști.

„Urmează lucruri deosebit de importante pentru noi ca salariaţi şi ca sindicate, dar cred că şi pentru pacienţii noştri. Am ajuns undeva cuţitul la os. Bine că s-a terminat pandemia şi într-un sistem ca ăsta prost întreţinut printre altele, apropo de ce se întâmplă în spitalele din ţară.

Şi nu în ultimul rând sunt finanţaţi şi cu un număr foarte mic de persoană care şi ăla este chinuit şi minţit la momentul acesta. Ne-am propus că aşa cum toată lumea, nu ştiu dacă trebuie să ţinem un medic sau un asistent medical ca să fie premierul României să facă ordine pentru toţi.

Pentru că mai nou văd că dacă eşti poliţist dai la poliţişti, dacă ai lucrat în armată şi eşti general ca şi domnul premier Ciucă trebuie să dai numai celor din armată şi celor din Ministerul de Interne”, a spus președintele Sanitas la Antena 3.

Guvernul lovește direct în ”eroi”! Salariile din Sănătate scad drastic. Liderul Sanitas anunță vremuri cumplite EXCLUSIV
Liderul Sanitas anunță proteste

„Se pare că totuși nu mai este timp pentru altceva decât să ieșim în stradă”

Sindicaliștii mai spun că Sorin Grindeanu a ignorat până în prezent cererile Uniunii Sindicatelor din Spitalele CFR de a discuta subiectul cedării spitalelor din subordine și impactul asupra celor peste 3.500 de angajați. Leonard Bărăscu a transmis că în ziua în care se împlinesc 33 de ani de înfiinţarea federaţiei, în loc să sărbătorească, angajații din Sănătate îşi propun să iasă în stradă.

„Numai uitați, mințiți, din eroii care sunt cu adevărat eroi, nu ca alții care își arogă drepturile pe care le-au avut poate strămoșii noștri, cei care au ținut pământul ăsta să fie ok al nostru în continuare. Dar se pare că totuși nu mai este timp pentru altceva decât să ieșim în stradă. Ne propunem pentru săptămâna viitoare când avem un consiliu național, în loc să serbăm 33 de ani de la înființarea federației, ne propunem să ieșim în stradă. O să începem cu niște pichetări. Încă n-am stabilit datele, dar sigur, după modul în care se se comportă la momentul ăsta guvernanții, vom ieși în stradă și apoi sigur vom apela la mijloace mult mai drastice, la grevă”, a adăugat preşedintele Sanitas.

Potrivit preşedintelui federaţiei, medicii şi angajaţii din Sănătate îşi doresc „o creștere salarială de minimum minimum 15%”.

„Sunt colegi care de acum au început să strângă semnături și sunt de acord cu noi că trebuie să încetăm lucruri și să mergem din aproape în aproape până noi am obținut toate drepturile. Da, într-adevăr, medicii și asistenții medicali au avut acele majorări acum patru ani de zile dar între timp lucrurile atât economic, financiar și personal pentru fiecare în parte s-au modificat, dar sunt celelalte entități, de la muncitori, infirmiere, directori economici, personal de asistența socială care încă n-a ajuns la ceea ce s-a propus legea 153 din 2017. Deci de atunci ei nu au reușit să ajungă în 2022 pentru că în lege la niște salarii care a pus pe hârtie și de aici încolo să putem să discutăm asta.

Dar asta este o cerere pe care am avut-o în permanență și o avem în primul rând. Acum dorim o creștere salarială de minimum minimum 15%, pentru că știm oricum, nu numai de la dumneavoastră, la toată lumea, că a depășit inflația 20%. Noi cerem un minim de 15% și extrem de greu ceea ce se întâmplă în sistem, pentru că nu mai avem personalul necesar, care, eu știu, poate-i un punct de vedere administrativ, cum spun unii, nu mai au posibilitatea ca astăzi să poată”, a subliniat Bărăscu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...