Se întorc obiceiurile din comunism? Elevii ar putea fi mustrați de profesori în fața colegilor de clasă. Noile modificări aflate în discuție la minister

Anca Manolica, Daniel Bălan 21.12.2022, 21:47
Se întorc obiceiurile din comunism? Elevii ar putea fi mustrați de profesori în fața colegilor de clasă. Noile modificări aflate în discuție la minister

Revenim cu 30 de ani în urmă? Potrivit unui ordin ce modifică Statutul elevului, școlarii ar putea fi mustrați de profesori, din nou, ca pe vremuri, în fața clasei. În prezent, acest lucru este interzis: „Sancționarea elevilor sub forma mustrării în fața colectivului clasei sau al școlii este interzisă în orice context”. Mai multe detalii pe acest subiect, în rândurile de mai jos.

Elevii vor putea fi mustrați de profesori în fața clasei, ca sancțiune

Conform unui ordin care modifică Statutul elevului, document obținut pe surse de Edupedu.ro, elevii vor putea fi mustrați în fața clasei de către cadrele didactice, cu toate că în prezent acest lucru este strict interzis.

Practic, ordinul ar urma să modifice alin. (6) de la art. 16 astfel: din „Sancționarea elevilor sub forma mustrării în fața colectivului clasei sau al școlii este interzisă în orice context” la „Sancţionarea elevilor sub forma mustrării se poate face în faţa colectivului clasei.”

O altă noutate se referă la faptul că s-a introdus sancțiunea ca elevii să fie mutați disciplinar la o altă unitate de învăţământ, care dispune de resursele necesare pentru remedierea situației elevului sancționat, în baza aprobării inspectoratului școlar.

La articolul 16, alineatul (4) se modifică și vor avea următorul cuprins, potrivit documentului consultat:

„(4) Sancţiunile ce pot fi aplicate elevilor sunt:

a) observaţie individuală;
b) mustrare scrisă;
c) retragerea temporară sau definitivă a bursei de merit, a bursei sociale, a sprijinului financiar Bani de liceu, Bursa profesională;
d) mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeaşi unitate de învăţământ;
e) mutarea disciplinară la o altă unitate de învăţământ, care dispune de resursele necesare pentru remedierea situației disciplinare și școlare a elevului sancționat, în baza aprobării inspectoratului școlar, cu respectarea prevederilor Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar;
f) scăderea notei la purtare sub 6 cu declararea nepromovabilității anului de studiu respectiv.
g) preavizul de exmatriculare, în cazul elevilor din învățământul postliceal;
h) exmatriculare, în cazul elevilor din învățământul postliceal.”

Mustrarea printre elevi ar putea reveni în școli
Mustrarea printre elevi ar putea reveni în școli

În ce cazuri nu se vor putea aplica aceste mustrări

Important de menționat este că sancţiunile prevăzute mai sus nu se vor putea aplica în învăţământul primar și nici în învăţământul obligatoriu.

În situația în care vor avea loc mai mult de 2 situații/an școlar în care este aplicabilă sancțiunea de a muta elevul la o clasă paralelă din aceeași școală, atunci se va merge mai departe, iar elevul va fi mutat la o altă unitate de învățământ.

De asemenea, elevii care au 20 de absențe nejustificate la diferite discipline riscă să fie mutați la o clasă paralelă, în aceeași școală. În aceeași situație sunt și cei care înregistrează 3 situații/an școlar în care este aplicabilă mustrarea scrisă.

Important! Ordinul pentru modificarea și completarea Statutului elevului urma să fie discutat joi, 22 decembrie, în cadrul Comisiei de Dialog Social, dar a fost ulterior scos de pe ordinea de zi a ședinței.

Citește și: Combaterea agresiunilor și a bullying-ului în școli sau drepturile elevilor? Ce se decide în privința controalelor: „Școala nu e un punct de securitate din aeroport”

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...