Primul oraș construit în România. A fost abandonat din cauza apei

Stan Filon 14.05.2022, 08:34

Unul dintre primele orașe construite pe teritoriul de acum al României, dacă nu chiar primul, a fost orașul Histria. Acesta a fost ridicat de grecii antici în anul 657 î.Hr. (conform istoricului Eusebiu din Cezareea) sau anul 630 î.Hr. (potrivit Skymnos) și a fost un oraș în adevăratul sens al cuvântului. Acesta a cunoscut o istorie înfloritoare timp de mai bine de 1300 de ani!

Histria a fost primul oraș construit pe teritoriul de acum al României

Grecii antici care s-au stabilit la gurile Dunării au ridicat orașul Histria în jurul anului 657 î.Hr. (conform istoricului Eusebiu din Cezareea) sau anul 630 î.Hr. (potrivit Skymnos). Numele orașului vine de la Istros, fiind numele pe care grecii antici l-au dat fluviului Dunărea. Histria a fost unul dintre cele mai importante oraşe-colonii, cetăţi ridicate de grecii antici pe teritoriul de astăzi al României.

Alături de cetăți similare precum Callatis, Tomis şi Aegyssus, Histria a jucat un rol important în istoria României. Orașul Histria a trecut printr-o dezvoltare continuă timp de 1.300 de ani, fiind implicat în revolta orașelor pontice împotriva regelui macedonean Lisimah, conflictul împotriva Bizanțului și în războiul dintre romani și regele Mithridates VI Eupator.

Histria a fost primul oras construit pe teritoriul de acum al Romaniei
Histria a fost primul oras construit pe teritoriul de acum al Romaniei

A jucat un rol foarte important timp de 1300 de ani

Grecii antici din Histria s-au aliat cu Zalmodegikos şi Rhemaxos, căpeteniile locale ale geților, iar la un moment dat orașul a fost stăpânit de Burebista. După moartea regelui, Histria ajunge sub stăpânirea romanilor. În ciuda faptului că și-a pierdut astfel autonomia, stăpânirea romană a adus orașului Histria o perioadă de prosperitate economică și culturală.

Cetatea Histria a fost cucerită, distrusă și reconstruită de mai multe ori. Ultimul atac asupra cetății a avut loc în secolul al VII-lea d.Hr., în urma atacurilor și invaziilor repetate ale triburilor slave și avare. Orașul a fost atunci abandonat definitiv, mai ales din cauza astupării vechiului golf de la Marea Neagră, acolo unde era situat portul orașului. În urma depunerii de material adus continuu de apa Dunării, golful a devenit acum complexul lagunar Razim-Sinoie.

Când au fost scoase la lumină rămășițele orașului

În timp, arheologii au descoperit că aici au fost bătute primele monede de pe teritoriul actual al României, evenimentul având loc între anii 480 și 475 î.Hr. Ruinele cetății Histria au fost identificate în 1868 de către arheologul Ernest Desjardin.

Cu toate acestea, primele cercetări detaliate au fost desfășurate în 1914, fiind coordonate de Vasile Pârvan. Rămășițele cetății Histria sunt situate pe malul lacului Sinoie. Atunci când cetatea a fost construită, lacul Sinoe era, de fapt, un golf deschis la Marea Neagră. În afară de ruinele templelor grecești, străzile pavate și băile termale, turiștii mai pot vizita centrul orașului și ruinele uneia dintre cele mai mari și mai vechi biserici creștine din zonă. Aceasta datează din secolul VI d.Hr. și a fost o bazilică episcopală, ceea ce sugerează că la acea vreme Histria avea rangul de episcopie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...